Glöm inte små och medelstora företag

Att det krävs bra villkor för företagen för att det ska skapas tillväxt, sysselsättning och skatteintäkter är en självklarhet för de flesta.

”Hela fyra av fem nya jobb har skapats i små och medelstora företag (SME) sedan millennieskiftet.”

”Hela fyra av fem nya jobb har skapats i små och medelstora företag (SME) sedan millennieskiftet.”

Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Debatt2024-04-08 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatten idag handlar mycket om de riktigt stora företagen och industrisatsningarna och det är bra – men vi får därmed inte glömma att det är i små och medelstora företag som de flesta jobben skapas och dessa är oftast ägarledda.

Helt centralt för dessa företag är den så kallade entreprenörsskatten (3:12-reglerna) som styr hur lönsamt det är med entreprenörskap och jobbskapande. Sedan 2005 har regeringar med olika politisk färg successivt förbättrat entreprenörsskatten. Den förra regering (S) tillsatte dock en utredning som skapade stor oro kring att reglerna skulle försämras. Som väl är har den nuvarande regleringen ändrat direktiven för utredningen som snart ska vara klar. Vi är nu är många som hoppas på både förenklingar och förbättringar.

Hela fyra av fem nya jobb har skapats i små och medelstora företag (SME) sedan millennieskiftet. Med tanke på de låga förväntningar som nu finns på svensk tillväxt vore det bra om regeringen värnade lite extra om entreprenörskap.