Vi är inte alla lika inför conorapandemin.
Vi har olika möjligheter att hantera konsekvenserna.
Rädda Barnen finns på plats i hela landet och hjälper tusentals barn och unga att få en bättre och tryggare tillvaro. Just nu märks det att de familjer som redan lever i utsatthet är särskilt sårbara för konsekvenserna av conorapandemin.
Situationen för de barn och unga som upplever och/eller bevittnar våld, tvång och hot riskerar att förvärras när familjen isoleras. Det har visat sig i tidigare kriser.
Den senaste månaden, under conorapandemin, har det kommit rapporter om att våldet ökar. Fler unga än tidigare har kontaktat Rädda Barnens chatt för att berätta om rädsla för och erfarenheter av våld, tvång och hot.
När Rädda Barnen frågat barn och unga, som lever i socioekonomisk utsatthet, berättar de om stor oro över familjens ekonomi. De känner rädsla över att smitta mor- och farföräldrar, speciellt de som bor trångt tillsammans.
Barn och unga är i allmänhet hemma i större utsträckning nu än tidigare.
För de som lever på marginalen finns en ökad oro över att inte klara av skoluppgifter. Detta gäller särskilt om de saknar dator, internet och/eller inte kan få det lugn som behövs för att klara av skolarbetet i den rådande hemmasituationen.
De ensamkommande flyktingungdomar som Rädda Barnen möter, och som har uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen, är mycket oroliga. Deras möjligheter att stanna i Sverige bygger på att de på kort tid klarar av sina studier och får ett fast arbete – vilket ser alltmer omöjligt ut i dagens situation och under den närmaste tiden framöver.
Alla är inte lika inför conorapandemins konsekvenser. De som vi inom Rädda Barnen Västerbotten särskilt vill lyfta fram är gruppen barn och unga.
Vi vill att kommunerna ska göra mer för att se och svara upp mot de stora behov som finns. Rädda Barnen går gärna in som en samarbetspartner.
Vi i Västerbotten har allt att vinna på en tryggare tillvaro för alla våra barn och unga.