Genomtänkt digitalisering gynnar pensionärerna

Enligt regeringen ska Sverige 2025 vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter.

För oss pensionärer skapar digitaliseringen stora möjligheter, skriver bland andra Annette Sandgren, distriktsordförande SKPF Pensionärerna Västerbotten

För oss pensionärer skapar digitaliseringen stora möjligheter, skriver bland andra Annette Sandgren, distriktsordförande SKPF Pensionärerna Västerbotten

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2021-04-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landets äldre har drabbats hårt av coronapandemin.

En bidragande orsak har varit avsaknaden av en genomtänkt strategi för en nationell digital infrastruktur. Bristerna har fått långsiktiga konsekvenser för sjukvården, för äldreomsorgen och för skolan.

Så här långt har coronapandemin tydliggjort allvarliga brister i samhällets förmåga att ge en god välfärd.

Enligt den socialdemokratiskt ledda regeringen ska Sverige 2025 vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter. På så sätt ska det bli möjligt att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd.

Men Sverige saknar en nationell digital infrastruktur, men också en strategisk ambition för en sådan.

Med en klar strategi skulle det vara lättare att uppnå en vision för e-hälsa.

Digitaliseringen av samhället är inte ett mål i sig utan ett medel som möjliggör förnyelse.

För oss pensionärer skapar digitaliseringen stora möjligheter till individuellt anpassade stöd, enklare kommunikation och ökad delaktighet över hälsan och livssituationen.

Tids nog kommer många av oss att behöva praktisk hjälp. Digitaliseringen kan bidra till att förlänga tiden som självständiga pensionärer.

Det finns en stor potential i att möta utmaningarna inom vården och omsorgen genom att använda data som en strategisk resurs och tillvarata ny teknologi.

Om regionernas och kommunernas digitala infrastruktur hade varit bättre utbyggd hade vi stått bättre rustade inför coronapandemin.

Det gäller såväl förmåga att följa utvecklingen av pandemin som att förebygga effekter genom vaccinering, vaccinationsintyg och bokningssystem.

Sveriges grannländer har redan digitala infrastrukturer som underlättar i pandemiarbetet.

Folkhälsomyndigheten hade inte behövt vara så förvånad över tillståndet i äldreomsorgen om det funnits samordnade rapporteringssystem. Om alla myndigheter dessutom varit bättre på att ta tillvara näringslivets och universitetens innovationsförmåga hade fler digitala tjänster funnits som till exempel ett sjukjournalsystem som fungerar över hela landet.

Sverige måste ta lärdom av sina grannländer. Det är viktigt att betrakta och lära av det som redan är gjort.

Bjud in näringsliv, universitet och myndigheter för digital förvaltning på bred front till det fortsatta arbetet. Då vinner landets pensionärer fördelar, får bättre vård och omsorg och mer för sina skattepengar.