Ge vårdcentralerna bättre resurser i kampen mot KOL

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en av våra största folksjukdomar, och varje år drabbas allt fler utan att få en tidig diagnos.

”Alla vårdcentraler måste ha tillgång till adekvat och modern spirometriutrustning med vilken man kan genomföra en snabbscreening vid symtom på KOL.”

”Alla vårdcentraler måste ha tillgång till adekvat och modern spirometriutrustning med vilken man kan genomföra en snabbscreening vid symtom på KOL.”

Foto: Linda Wikström

Debatt2024-11-06 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KOL orsakar andningsproblem, försämrad livskvalitet och leder i värsta fall till förtida död. En snabb och korrekt diagnos är avgörande för att bromsa sjukdomens utveckling och ge patienterna den vård de behöver i tid.

Ett enkelt och effektivt verktyg för att upptäcka KOL är spirometri – en lungfunktionsundersökning som kan avgöra om en patient har nedsatt lungkapacitet. Trots detta saknas både spirometri och ett strukturerat arbetssätt kring KOL på många vårdcentraler runt om i landet, vilket innebär att många patienter får vänta alldeles för länge på diagnos. Denna väntan kan vara förödande, då KOL ofta upptäcks i ett sent skede när behandlingens effekt är begränsad.

Vi inom Riksförbundet HjärtLung anser att detta är oacceptabelt. Alla vårdcentraler måste ha tillgång till adekvat och modern spirometriutrustning med vilken man kan genomföra en snabbscreening vid symtom på KOL. Det är inte bara en fråga om att förbättra livskvaliteten för tusentals patienter, utan också om att minska vårdkostnaderna på lång sikt genom att upptäcka sjukdomen tidigt och ge rätt vård i tid.

Vi uppmanar därför politiker och beslutsfattare att agera omedelbart och säkerställa att samtliga vårdcentraler utrustas med spirometriresurser. Vården ska vara likvärdig oavsett var i landet man bor, och ingen patient ska behöva vänta på en diagnos som kan förändra deras liv.

Låt oss ta kampen mot KOL på allvar – ge vårdcentralerna de resurser de behöver.

Anders Åkesson, ordförande Riksförbundet HjärtLung

Henry Dahlbäck, Riksförbundet HjärtLung Skellefteå