Fotbollshall på Norrvalla är ett riktig dåligt förslag

"Men nästa steg i den här historien är då tjänstemännen på fritidskontoret för några år sedan kom med ett förslag att lägga konstgräs på friidrottsarenan. Det förslaget stoppades av kloka politiker..."
"Men nästa steg i den här historien är då tjänstemännen på fritidskontoret för några år sedan kom med ett förslag att lägga konstgräs på friidrottsarenan. Det förslaget stoppades av kloka politiker..."

Jag har tagit del av planerna för att ta bort Norrvallas friidrottsarena för att bygga en fotbollshall. Det är, ursäkta uttrycket, lika korkat som att bygga en fotbollshall på Skellefteå Skidstadion.

Debatt 23 mars 2023 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klubbarna som är aktiva på de här platserna har båda en fantastisk ungdomsverksamhet där framförallt tjejer är framstående. Se bara på de junior-SM guld som klubbarna tagit den senaste tiden.

Nu ska ingen tro att jag missunnar fotbollen en fullstor fotbollshall. Jag har spelat fotboll och varit fotbollstränare i många år och de fotbollsklubbar som satsar på att försöka nå elitstatus får med en fullstor fotbollshall helt andra möjligheter att spela träningsmatcher under vinterhalvåret. Vad är då felet med de här planerna?

En historiebeskrivning är på sin plats.

1976 flyttade friidrotten till Anderstorp. 1977 arrangerades stora SM på den arenan. Bara något år senare fick innerbanan tas bort då tjälskotten på området hade förstört beläggningen. ”Ett fuskbygge från början till slut” konstaterade Norrans Olle Lundqvist.
Om nu området återigen skulle tas i bruk kan jag bara tänka mig hur många miljoner det skulle kosta bara med markberedningen. 1984 togs också ett politiskt beslut att Norrvalla inte enbart skulle vara en fotbollsarena, ett ställningstagande som rimligtvis borde gälla fortfarande.

1988 invigdes så Norrvallas nya friidrottsarena och allt borde vara frid och fröjd. Men nästa steg i den här historien är då tjänstemännen på fritidskontoret för några år sedan kom med ett förslag att lägga konstgräs på friidrottsarenan. Det förslaget stoppades av kloka politiker, sådana finns det förhoppningsvis fortfarande, och istället byggdes på rekordfart en ny läktare vid Norrvallas konstgräs.
Är det någon som tror att friidrotten ska få en ny läktare på Anderstorp? Nej, tror inte det.

Nu har förslaget kommit än en gång att förstöra friidrottens möjligheter till utomhusidrott. Besynnerligt med tanke på att närheten till Florahallen ger betydande möjligheter till att nyttja material för båda arenorna. 

Nej, bygg fotbollshallen någon annanstans. Det måste finnas ett 10-tal platser som passar utan att inskränka möjligheten för andra idrotter. Sportfältet på Degerbyn eller Sjungande dalen är två lämpliga områden. Och lägg miljonerna som det skulle kosta på att bygga om Anderstorp till att byta beläggning på Norrvalla, öka till åtta banor runt om, och ge möjligheter för AIK Friidrott att arrangera SM-tävlingar även utomhus.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa