Försvara demokratin varje dag till varje pris

Demokratin är sårbar när vi inte värderar och försvarar den varje dag till varje pris, skriver Christina Soldan, gruppledare för Liberalerna i Skellefteå.
Demokratin är sårbar när vi inte värderar och försvarar den varje dag till varje pris, skriver Christina Soldan, gruppledare för Liberalerna i Skellefteå.

Vad som hände i USA är en dyr och oförglömlig läxa för hela världen.

Debatt 13 januari 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Demokratin växer inte på träd.

Därför måste den försvaras varje dag till varje pris.

Några timmar efter det våldsamma upploppet vid och i parlamentsbyggnaden Capitolium fastställde USA:s kongress Joe Bidens seger i presidentvalet. Den deklarerades av vicepresidenten Mike Pence.

Förfarandet hade försenats av att anhängare till president Donald Trump stormat in i Capitolium, som rymmer den amerikanska kongressens båda kamrar. Fyra personer fick betala med sina liv. En av dem en kvinna som sköts ihjäl.

Joe Biden fördömde våldet och uppmanade president Trump att ”kräva ett stopp av belägringen”.

Men Donald Trumps tweet, en video som skulle uppmana de upproriska att avbryta aktionen och fara hem, var inte värdigt en president. Det triggade mer än det lugnade. Twitter tog snabbt bort det och spärrade Trumps samtliga konton.

Vad som hände i USA är en dyr och oförglömlig läxa för hela världen.

En påminnelse om hur lätt det är att skada demokratin.

Under en kort ögonblick stannade världen till och följde med skräck i blicken det horribla som hände i Washington DC.

Rädslan finns fortfarande kvar. Den dagen, den känslan kommer ingen att glömma på länge. Varken i USA eller någonstans i resten av världen.

Demokratin är sårbar när vi inte värderar och försvarar den varje dag till varje pris. När vi tar den för given.

Våld kan aldrig försvara eller stärka demokratin. Det kan bara äventyra den, skada den.

Det är många av oss, som med skräck i blicken, åsett konsekvenserna av en populismförgiftning och en splittringar som Donald Trump sakta men säkert sått under sin tid som USA:s president. Som fått gro i lugn och ro mitt ibland oss.

Händelserna i USA påminner om situationen i många andra länder där demokratin är allvarligt hotad eller skadad.

Det inträffade är en smärtsamt varning om att excess och obalans i tal och agerande är en farlig kombination i en maktposition.

Så se och lär. Det som hände i USA kan det hända var som helst i världen.

Mina tankar går till mina amerikanska vänner som har fått erfara att demokratin inte ska tas för givet, och som kämpar för att bevara och försvara demokratin till varje pris.

Ämnen du kan följa