Närhetsprincipen är nyckeln till att utveckla svensk sjukvård.
Det kräver ökad samverkan mellan regioner och stat. Men utesluter ett förstatligande.
De som önskar att all vård i landet ska styras från Stockholm är skyldiga att fördjupa sina argument. Blir det fler sjukhus, vårdcentraler, läkare och sjuksköterskor med en statlig huvudman?
Drömmen om ett ”förstatligande” är den svenska varianten av ”en stark ledare” som pekar med hela handen.
Vem står som förebild för statlig ”rättvisa och jämlikhet” från norr till söder? Polisen? Arbetsförmedlingen? Försäkringskassan? Få statliga myndigheter får annat än svaga betyg när medborgarna rankar service och bemötande.
Sveriges regioner har visat en oerhörd styrka under pandemin. Under extrema förhållanden har man ställt om vården för att möta och bekämpa covid-19.
Regionerna har gemensamt och i samverkan med kommuner tagit initiativ när tid inte funnits för att invänta staten.
Att använda pandemin som argument för ett förstatligande är inte rationellt. Förändringar av genomgående karaktär måste utgå från andra grunder än det undantag och katastrofläge pandemin är.
Framtidens vård ska bedrivas med stort inflytande från patienten. Det betyder nya arbetssätt för vården. Nära vård, mobila vårdteam och olika digitala lösningar skapar en närhet som staten av naturliga skäl inte klarar av.
Staten har en viktig roll genom ett övergripande ansvar för lagstiftning och tillsyn. Men att utforma vård och omsorg efter lokala och regionala behov och förutsättningar klarar den inte. Pandemin är ett exempel på detta.
Staten måste hålla löftet att extra kostnader till följd av covid-19 ersätts, och ge regionerna stabila planeringsförutsättningar och tidiga besked om generella statsbidrag. Inte minst inför 2021.
Staten måste också säkerställa att tillräckligt många utbildas till läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och andra för patienterna avgörande yrken.
Vi har ett robust system med förmåga att klara stora påfrestningar. Kapacitetsökningarna, omställningarna och utvecklingssprången som tagits under det gångna halvåret visar vilken kraft som finns i svensk hälso- och sjukvård.
Framtidens vård är lokal, för att medborgarnas vardag och behov är lokala och regionala.