Företag och kommuner behöver stöd för den gröna omställningen

Ett historiskt fönster står öppet. Runt om i Sverige ställer industrier om till fossilfri stålproduktion, tillverkning av batterier till elbilar och hållbar energi. Den gröna omställningen innebär ett språng mot ökad tillväxt och välfärd och möjligheter att nå klimatmålen.

Anders Henriksson (S), är ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Anders Henriksson (S), är ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Debatt2024-07-31 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) visar att företag och kommuner investerar för hundratals miljarder kronor i nya industriprojekt. Satsningarna, som bland annat sker i Skellefteå, kräver nya vägar, hamnar och bostäder. Och nya invånare behöver välfärd med utbyggd skola, kultur, vård och omsorg. Det är satsningar som gynnar hela vårt land, inte endast enstaka företag och kommuner.

Samtidigt som etableringarna ger miljardintäkter i skatt till staten står kommunerna ensamma med stora risker. Till exempel kan kommunerna inte räkna med något överskott från skatteintäkterna från nya invånare – och skulle inflyttningen utebli återstår enbart kostnader. Men det är inte rimligt att kommunerna – och då i praktiken kommun- och regioninvånarna – ska sitta med hela notan för utbyggnaden av infrastrukturen.

Det krävs en bättre balans i hur risker, kostnader och intäkter för dessa stora satsningar fördelas. Det behövs statliga insatser där kommunerna i dag tar en orimligt stor ekonomisk risk. Och det kan inte vänta. Många länder står i kö med fördelaktiga villkor för företag som vill lägga sin produktion där istället.

Regeringen har tillsatt nya samordnare för att den gröna omställningen ska snabbas på. Det är bra och det finns mycket att ta tag i. SKR vill därför peka ut sju områden där det behövs större statligt engagemang:

  1. En nationell strategi som tydliggör regeringens mål med och ansvar för den gröna omställningen.
  2. Bättre fördelning av kostnader och intäkter mellan stat, kommuner och regioner.
  3. Snabbare planerings- och tillståndsprocesser, där statliga aktörer samordnar sig.
  4. Stöd till det stora bostadsbyggande som behövs – ett förslag är att införa kreditgarantier.
  5. Säkrad energiförsörjning är en förutsättning för de gröna satsningarna.
  6. Öka ramarna för finansieringen av transportinfrastruktur.
  7. Mer stöd till arbetsmarknads- och kompetensförsörjning inom såväl industrin som välfärden.

Omställningen av industrin är avgörande både för att nå uppsatta klimatmål och för att trygga Sveriges konkurrenskraft och välfärd. Företag satsar. Kommuner och regioner satsar. Nu behöver också staten satsa för att stödja etableringarna. Genom att dela ansvaret kan vi skapa ett starkare och mer hållbart Sverige.

Anders Henriksson, ordförande, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)