I Sverige finns det närmare 16 000 brandmän.
Nästan 11 000 av dem är deltidsbrandmän.
Räddningstjänstens Riksorganisation för Beredskapsfrågor (RRB) har sedan 2017 hyllat våra vardagshjältar genom att uppmärksamma alla deltidsanställda med kampanjen ”Brandman på jobbet-dagen”.
Kampanjen syftar till att synliggöra brandmän och att stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.
Sommaren har varit torr med tidvis höga temperaturer. Många har, trots pandemi, flockats på stränder och längs kuster.
Samtidigt som vi har njutit av sol och varma vindar har våra deltidsbrandmän ryckt ut i tjänst för att tillgodose behovet av att släcka bränder i vårt avlånga land.
Arbetet innebär stora risker och kan i värsta fall innebära fara för det egna livet.
Det nuvarande efterlevandeskyddet svarar inte upp mot den risk som brandmannayrket innebär.
Vi måste värna om anhöriga till de som ställer upp för vårt samhälle. Därför vill vi moderater se en översyn av efterlevandeskyddet för personal inom räddningstjänst, polis och militär som förolyckas i tjänsten.
En annan viktig fråga för deltidsbrandmännen är att de missgynnas i dagens a-kassesystem. Personer som blir arbetslösa kan gå miste om sin ersättning från a-kassan på grund av beredskapsuppdraget.
Regeringen har inte lyssnat till Sveriges kommuner och regioner (SKR), som pekat på att räddningstjänsten kan förlora upp till en tredjedel av sin personalstyrka, och att bemanningsläget riskerar att bli akut under hösten.
Vi moderater välkomnar initiativet från Räddningstjänstens Riksorganisation för Beredskapsfrågor.
Vi ser fram emot att uppmärksamma och bevara traditionen även nästa år. Vi uppmanar regeringen att skyndsamt göra nödvändiga förändringar i a-kassesystemet, och se över efterlevandeskyddet för personal inom räddningstjänst.
Så att vi har några deltidsbrandmän kvar att hylla.
Brandmän ska belönas, inte straffas, för sina hedervärda och i många fall livsviktiga uppdrag.
Att ändra arbetslöshetsersättningens regelverk för deltidsbrandmän är ett första steg för att på kort sikt säkerställa att svensk räddningstjänst har den beredskap som krävs när branden slår till nästa gång.