Fler måste arbeta för att vi ska klara välfärden

Att fler arbetar är inte bara viktigt för välfärden, det handlar också om vilket samhälle vi vill ha.

De äldre som är i behov av omsorg är värda en värdig och god omsorg, skriver bland andra Charlotta Jansson Enquist, interimistisk ordförande Moderaterna i Norsjö.

De äldre som är i behov av omsorg är värda en värdig och god omsorg, skriver bland andra Charlotta Jansson Enquist, interimistisk ordförande Moderaterna i Norsjö.

Foto: Pontus Lundahl/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-12-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns bara ett vi.

Ett vi som tillsammans bär ett gemensamt ansvar för välfärden.

Låt oss se välfärden som en gigantisk stock som väger 1 000 kg. Dess tyngd fördelas mellan 100 personer. Enkelt uträknat bär då varje person endast 10 kg.

Problemet i dag är att tillväxten av nya, som kan hjälpa till att bära stocken, är för liten, och att de som i dag bär stocken får det allt tyngre i form av ett ökat skattetryck och av att allt fler står och ser på när andra bär välfärdsstocken.

En av sju står utanför arbetsmarknaden och strax över en miljon människor är inte delaktiga i att hjälpa till att lyfta välfärden.

Vi måste hitta lösningar där fler barn får se och uppleva sina föräldrar gå till arbetet.

Barn som i framtiden ska hjälpa till med den gemensamma välfärden behöver förebilder.

Att fler arbetar är inte bara viktigt för välfärden, det handlar också om vilket samhälle vi vill ha.

När det lönar sig att arbeta blir det tydligt att det är rätt att anstränga sig för att skapa en bättre tillvaro för sig själv och andra.

Tack vare Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budget, som godkändes av riksdagen, sänker vi moderater nu skatten för de som arbetar och har arbetat.

En annan utmaning är demografin.

Andelen äldre i Sverige blir fler. En grupp som är förtjänta av en fungerande välfärd och en pension som går att leva på.

Därför är det av ytterst vikt att finna lösningar där vi får fler som kan lämna utanförskapet och komma in på arbetsmarknaden, så att vi blir fler som betalar skatt och tillsammans hjälper till att bära välfärden.

Skatteintäkter kommer som bekant inte som manna från himlen.

De äldre som är i behov av omsorg är värda en värdig och god omsorg. Liksom de som behöver andra sidan av välfärden i form av en god och kunskapsbaserad skola.

Ofta pratas det om fler händer i vården och att vårdyrkena måste uppvärderas, inte sällan i form av högre löner.

Vi moderater är helt eniga om att här finns mycket som behöver göras, både för personal och patienters/brukares skull. Skillnaden ligger snarare i vägen dit.

Med enkel matematik förstår vi att ökar de gemensamma intäkterna så kan vi prioritera de gemensamma kostnaderna.

När vi sitter i bastun tillsammans spelar det ingen roll om du är bankdirektör, undersköterska eller lokalvårdare.

Din insats för vår gemensamma välfärd är lika viktig.