Fler arbetsplatser borde införa arbetstidsförkortningar

I dag är det internationella sjuksköterskedagen som vi uppmärksammar till minne den första moderna sjuksköterskan Florence Nightingales födelse 1820. I hennes minne brukar man ofta prata om sjuksköterskeyrket som ett kall.

"Sjuksköterskorna brukar ofta benämnas som spindeln i nätet och är de som håller ihop den teambaserade vården på arbetsplatserna med sitt kunskapsbaserade ledarskap."

"Sjuksköterskorna brukar ofta benämnas som spindeln i nätet och är de som håller ihop den teambaserade vården på arbetsplatserna med sitt kunskapsbaserade ledarskap."

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2023-05-12 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just att det har ansetts vara ett kall har många gånger legat yrket till last i det moderna samhället där det som kvinnodominerat yrke fått stå tillbaka i arbetsmiljö och löneutveckling. Men idag drygt 200 år efter hennes födelse kan vi konstatera att det i ett modernt samhälle krävs hållbar arbetsmiljö och jämställda löner för att människor ska vilja utbilda sig och stanna kvar i sjuksköterskeyrket hela arbetslivet. 

I Västerbotten har vi genom politiskt samarbete i den rödgröna majoriteten genomfört bra satsningar mot den utvecklingen. Redan 2004 införde vi arbetstidsmodellen 3–3, där arbetstiden förkortats med 12–15 procent per år med bibehållen heltidslön. Modellen har införts på många vårdavdelningar på länets sjukhus. Men detta är inte tillräckligt. Mer behöver göras för att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv för sjuksköterskor i vården. 

Sjuksköterskorna brukar ofta benämnas som spindeln i nätet och är de som håller ihop den teambaserade vården på arbetsplatserna med sitt kunskapsbaserade ledarskap. Därför är det centralt att vi driver på för reformer som förbättrar arbetsmiljön, arbetstiderna och lönesättningen för detta kvinnodominerade yrke. 

Vi vill att fler arbetsplatser i Västerbotten ska införa arbetstidsförkortningar, som 3–3 eller andra modeller. Vi tror också att det är viktigt att våra sjuksköterskor i högre utsträckning kan påverka sitt schema då vi är övertygade om att det är en viktig del i sjuksköterskornas arbetsliv att vi skapar förutsättningar för ett hållbart liv där det finns balans mellan arbete och fritid. 

Vi vill se en vård som styrs av de som har bäst kunskap om vetenskapen och som har erfarenhet och där ser vi sjuksköterskorna som centrala med sin kunskap och ledarskap. Vi vill se att vi som region tar större ansvar och erbjuder betalda utbildningar för att trygga kompetensförsörjning och rekrytering till våra verksamheter. Detta kan göras exempelvis genom akademisk specialisttjänstgöring och forskningstjänster. 

Jag vill som legitimerad sjuksköterska idag hylla er alla mina kollegor som gör ett fantastiskt jobb i vår region. Tack!