Fem tips för en bättre höst och ett friskare liv

Åtta av tio svenskar vill röra på sig mer i vardagen. Trots det tillbringar vi uppemot 70 procent av vår vakna tid stillasittande. Genom små förändringar med mer rörelse i vardagen kan du i höst lägga fast nya vanor som ger dig ett rikare och längre liv.

Debatt 31 oktober 2022 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige tillhör de länder i Europa där befolkningen motionerar mest. Samtidigt tillbringar vi svenskar i snitt mellan nio och tio timmar av vår vakna tid liggande eller sittande, vilket placerar oss i världstoppen när det gäller stillasittande.

Det här är en utveckling som vi måste bryta. Vår stillasittande livsstil är på väg att bli ett av de största hoten mot folkhälsan. 

Det positiva är att vi alla kan bidra till att lösa problemet, både när det gäller vår egen hälsa och det större samhällsproblemet. Och vinsterna är omedelbara – särskilt för dem som rör sig minst.

Forskning visar att fysiskt aktiva personer sover bättre, mår bättre och fungerar bättre. Rörelse förbättrar minnet, inlärningen och dämpar ångest. 

Samtidigt minskar rörelse risken att drabbas av vanliga folksjukdomar som hjärtkärlsjukdom, typ 2 diabetes, vanliga cancerformer och demenssjukdomar.

Åtta av tio svenskar vill röra på sig mer i vardagen än de gör i dag, visar en Sifoundersökning som vi i Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet låtit göra. 

Här är fem tips på hur du kan röra dig mer i vardagen:

Gör de rörelser du kan och gillar några minuter varje halvtimme, exempelvis tio benböj.
• Ta trappan i stället för att använda hiss eller rulltrappa.
• Stå eller gå när du pratar i telefon och börja med promenadmöten.
• Rör dig utomhus varje dag. Sträva efter minst 7 500 steg eller gärna 10 000 steg om dagen.
• Gå eller cykla när du ska handla eller uträtta andra ärenden.

Genom små förändringar i vardagen kan vi leva längre och må bättre – både fysiskt och psykiskt – samtidigt som samhället kan spara stora pengar. 

Forskningen visar att varje steg räknas, att de som rör sig minst har mest att vinna och att vinsterna är omedelbara. Använd hösten till att lägga grunden till ett rikare och friskare liv!

Mai-Lis Hellénius, professor, kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa