Fel fokus på debatten om Hornavanskolan

En samverkan med andra kommuner skulle ge Arjeplog lägre kostnader.

Den politiska debatten har hamnat fel. Det handlar egentligen inte om Hornavanskolan ska läggas ner eller inte, skriver Per Lampinen, gruppledare för Liberalerna i Arjeplog.

Den politiska debatten har hamnat fel. Det handlar egentligen inte om Hornavanskolan ska läggas ner eller inte, skriver Per Lampinen, gruppledare för Liberalerna i Arjeplog.

Foto: Anders Alm/TT

Debatt2021-02-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hornavanskolans framtid har blivit den hetaste politiska frågan i Arjeplog på väldigt länge.

Ett folkinitiativ om folkomröstning i frågan har lämnats in och beslut väntas på kommunfullmäktige i april.

Den politiska debatten har dock hamnat lite fel och handlar just nu inte om den riktiga kärnfrågan.

Det handlar egentligen inte om Hornavanskolan ska läggas ner eller inte.

Det handlar om vilka möjligheter till utbildning vi ska erbjuda våra ungdomar.

Antingen fortsätter kommunen att bedriva gymnasieutbildning ensamma i egen regi med ett mycket begränsat programutbud till hög kostnad som drabbar för- och grundskola, äldreomsorg och vägar.

Eller så gör vi det som vi i Liberalerna förespråkar. Nämligen samverkar med andra kommuner för att eleverna ska ha möjlighet att bo kvar på hemorten i ett eller flera år.

Med en samverkan med Skellefteå skulle eleverna erbjudas ett större programutbud och ett första år på distans med handledare på plats i Arjeplog och först år två behöva flytta.

Att leta bostad inför en flytt brukar innebära mycket stress då antagningsbeskedet kommer bara några månader innan skolstart. Med ett första år på plats i Arjeplog har både elever och föräldrar haft god tid på sig för att förbereda flytten.

Dessutom ges ungdomarna ytterligare ett år att mogna. Vilket kan vara behövligt för många.

På plats i Skellefteå finns ett större nätverk för utveckling, kontakter, socialt umgänge och framtida karriärvägar.

Med en sådan samverkan skulle vi kunna ha lärlingsutbildningar på plats i Arjeplog, vilket gör att de som vill vara kvar i kommunen hela gymnasietiden kan vara det. Det är ett lyft inte bara för eleverna utan för hela Arjeplog.

Samverkan med Arvidsjaur skulle innebära att elever kan läsa flera olika program en timmes pendling bort. Det är mindre än vad många elever i många städer får pendla.

En samverkan med Arvidsjaur skulle innebära att del av undervisningen kan göras på distans och eleverna slipper pendla de dagarna. Om vi dessutom samordnar lösningarna blir det möjligt att läsa år ett i Arjeplog och år två och tre i Skellefteå eller i Arvidsjaur.

Samverkan med andra kommuner skulle inte bara innebära alla dessa fördelar för eleverna. Det ger även en lägre kostnad för kommunen och möjlighet att satsa pengar på grund- och förskola, äldreomsorg och vägar, för att bara nämna några exempel.

Så när dagen för folkomröstning väl kommer så vet vi i Liberalerna vad vi kommer rösta på. Vi röstar ja för en samverkan med andra kommuner och ja till en fortsatt god utveckling för Arjeplogs ungdomar.