Fastna inte i hängmattan i sommar

Visste du att vi svenskar tillbringar 70 procent av vår vakna tid sittande eller liggande?

”Vårt tips är att använda sommaren till att slå hål på fördomar om vad träning kan vara och om vad som passar vem.”

”Vårt tips är att använda sommaren till att slå hål på fördomar om vad träning kan vara och om vad som passar vem.”

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2023-07-12 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är utgångspunkten i slutrapporten från kommittén Främja Fys som lämnades till socialminister Jacob Forssmed (KD) i juni. Aldrig i historien har vi rört oss så lite som nu. Det är skrämmande.

Hinder för träning är ofta stereotypa uppfattningar om vad träning är och hur den som tränar förväntas vara. Det gör att många går miste om livsviktig rörelse och nya utmaningar. Du har säkert stött på några vanliga träningsfördomar. Som att tjejer inte kan lyfta tungt eller att yoga inte är något för killar? Faktum är att de inte bara höjer tröskeln till träning, de kan också försämra resultatet av den träning som blir av.

I en tysk idrottspsykologisk studie fick kvinnliga fotbollsspelare göra teknikövningar på tid. Inför detta delades gruppen i två, hälften fick läsa positiva texter om damfotbollens växande popularitet och hälften stereotypa artiklar om att kvinnor borde laga mat, inte lira boll. Som du nog anar presterade de som mött positiva budskap betydligt bättre – de dribblade snabbare. Även andra studier pekar på liknande samband.

Vårt tips är att använda sommaren till att slå hål på fördomar om vad träning kan vara och om vad som passar vem. Kanske rent av egna fördomar om vad som passar dig? Om vi aldrig i historien har rört oss så lite som nu, så har heller aldrig utbudet av träning varit större än just nu. Håll inte tillbaka, våga testa och utforska bland allt de som finns tillgängligt – inne, ute och online.