Som företrädare för 3 500 fastighetsägare i norra och mellersta Sverige är jag oroad över hur coronakrisen påverkar våra möjligheter att njuta av varandras umgänge, nöjen och kultur.
Våra medlemmar ser med förtvivlan hur verksamheter i princip från en dag till en annan går från välmående till att kämpa för sin existens.
Samhällen och städer byggs av den samverkan som handel, nöjen, kultur och människor bidrar till. Fastighetsägare har sin funktion, butiksinnehavare, restauratörer och kulturinrättningar sin. Därför finns ett genuint och ömsesidigt intresse hos fastighetsägare och hyresgäster att behålla så mycket som möjligt av stadens innehåll.
Fastighetsägarna Mittnord har ställt ett antal frågor till sina medlemmar och resultatet visar just detta. Våra medlemmar bidrar till att skapa miljöer som vi människor vill vistas i. Fastighetsägare är angelägna om att ta sitt ansvar i den här krisen. Det är helt enkelt bad business att inte agera så.
Fastighetsägare är väl medvetna om att deras hyresgäster inte kan överleva utan kunder. Men det är i sammanhanget viktigt att tänka på att hyran är hyresvärdens enda intäkt.
Vår ambition som branschföreträdare är att vara en konstruktiv aktör för att minimera smittbekämpningens konsekvenser. Det måste bygga på samarbete och samförstånd, lösningen kan inte handla om att ensidigt bara sluta betala hyran.
Vi har genomfört en stor medlemsenkät som bekräftar detta. Svaren visar att fastighetsägare både tar ansvar och i stor utsträckning försöker hjälpa till.
sju av tio märker störningar i sin egen verksamhet.
åtta av tio har vidtagit åtgärder för att begränsa risken för smittspridning.
sju av tio kan tänka sig att ge anstånd med hyran.
en majoritet kan tänka sig att erbjuda hyresreduktion.
en av tio kan tänka sig hyresfritt under en begränsad period.
hälften känner oro för det egna företagets ekonomi.
Drygt åtta av tio fastighetsägare är småföretagare med få anställda medarbetare. Bland dem är oron stor för att deras eget fastighetsbolag kommer att påverkas i stor omfattning av krisen.
Vi ser nu hur allt det som människor tycker om med en stad släcks ner i kampen mot covid-19. Det betyder att det vi tycker om med våra städer försvinner. Staden står kvar där, men det vi tänker på som stad och stadsliv slocknar.
Det är allas vårt gemensamma ansvar att se till att så mycket som möjligt av staden kan leva kvar.