Den nu tillträdande regeringen har dock en möjlighet att hjälpa små och medelstora företag att våga satsa, utvecklas och skapa nya arbetstillfällen.
Ett helhetsgrepp för minskat regelkrångel skulle underlätta för företagen och stärka svensk konkurrenskraft.
Under lång tid har regeringar av olika kulörer utlovat minskad regelbörda för företagen. Vissa förbättringar har skett, men de är långt från tillräckliga.
Medan andra länder genomfört strukturreformer som minskat regelbördan har regelkostnaderna fortsatt att öka i Sverige.
I genomsnitt, visar beräkningar, har detta inneburit en kostnadsökning för företagen på minst en miljard kronor per år de senaste tio åren.
Förenklingsutredningen (SOU 2021:60) som presenterades förra året föreslår ett helhetsgrepp där hela regelgivningsprocessen ses över.
Förslaget inbegriper allt från att förbättra konsekvensanalyserna innan ny lagstiftning beslutas, via forum för att justera i regelverk som skapar onödigt krångel till ett system för en systematisk utvärdering av regelverk efter att viss tid har förflutit.
Vår uppfattning är att utredningen fångat svagheterna i vår nuvarande regelgivning på ett bra sätt och att förslagen, om de genomförs, kommer att leda till minskat krångel framöver.
Det finns med andra ord ett väl genomarbetat förslag, som den nu tillträdande regeringen skulle kunna genomföra. Så kan man omgående och handlingskraftigt förenkla för landets företag, och stärka svensk konkurrenskraft.
Marie Svensson, Tjeders Industri AB
Ulrik Wehtje, Exakta Group AB
Håkan Eriksson, SIAK AB
Peter Simonsson, Stjärnurmakarna AB
Sven-Olof Gudmundsson, Sannarps Bensin och Butik AB
Stefan Fritzdorf, Vivels i Stockholm AB
Thomas Jansson, AB Bröderna Jansson Nissavarvet
Helen Berg, MK Bussresor AB
Lena Kempe, Daftö Resort AB
Kayan Utkutug, Eveo AB
Maud Spencer, Svalson AB
Elisabeth Tedestål, Vellingeblomman AB
Håkan Nilsson, Skogsentreprenadaktiebolaget Bröderna Nilsson