Exportföretag behöver investera i klimatomställningen

Coronakrisen har snabbat på storföretagens omställning. Nu behöver exportbranschen följa efter.

Exportnäringen måste ta ansvar för både tillväxten och för klimatet genom att ställa om till klimatneutralitet, skriver Catrin Fransson, vd för Svensk Exportkredit.

Exportnäringen måste ta ansvar för både tillväxten och för klimatet genom att ställa om till klimatneutralitet, skriver Catrin Fransson, vd för Svensk Exportkredit.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-04-02 10:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om vi ska rädda klimatet måste svenska företag investera i att bli klimatneutrala.

Coronakrisen har snabbat på storföretagens omställning. Nu behöver exportbranschen följa efter.

Det krävs både för klimatet och för att Västerbottens exportföretag ska fortsätta vara konkurrenskraftiga.

Exportnäringen står för närmare hälften av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) och sysselsätter 1,5 miljoner svenskar.

Det betyder att industrins investeringar i omställningen till en klimatneutral verksamhet är viktigare än någonsin. Både för att återstarta ekonomin efter coronapandemin och för att lyckas med den globala kampen mot klimatförändringarna.

Sveriges industri ligger i många fall i framkant i världen när det gäller klimatarbete. Den kan bidra utomlands med till exempel digitalisering, miljöteknik och elektrifiering.

Åtta av tio svenska storföretag planerar att investera i Sverige under de kommande tre åren för att minska sin klimatpåverkan. Det visar en undersökning som vi på Svensk Exportkredit nyligen gjorde.

Men även mindre exportföretag behöver ställa om, liksom deras underleverantörer.

Därför har Svensk Exportkredit beslutat att driva på exportindustrins omställning till en hållbar verksamhet genom att bidra med lånefinansiering. Vi vill uppmana exportnäringen att:

- Kartlägga

Kartlägg hur ni kan finansiera omställningen. Ska den finansieras av ägarna, banken, kapitalmarknaden eller egen kassa?

Se även över finansieringsmöjligheter och bidrag från EU, staten och kommunen. Det finns även möjlighet att få statliga kreditgarantier för gröna investeringar i Sverige.

- Planera

Gör en tydlig plan för hur ni ska ställa om och ta fram en konkret affärsplan. Den bör sträcka sig från strategiska vägval ända ner till enskilda affärsbeslut. Då får ni kontroll över vilka beslut som behöver fattas och när de måste genomföras.

- Samarbeta

Satsa på kompetens och samarbete för att kunna hantera hållbarhetskrav och eventuella risker.

Ta hjälp av Exportsamverkan Västerbotten. De har expertkunskap inom allt från finansiering, investeringsstöd, garantier och rådgivning till certifiering.

Det är dags att på allvar hjälpas åt att genomföra den nödvändiga gröna omställningen. Även exportnäringen i Västerbotten måste ta ansvar för både tillväxten och för klimatet genom att ställa om till klimatneutralitet.

Annars riskerar vi att förlora både jobben och den värld som vi känner i dag.