Många påstår att det handlar om missnöje mot EU:s klimatarbete – men det är en kraftig förenkling när problemet är att EU:s jordbrukspolitik i grunden är felkonstruerad.
Här i Västerbotten har vi sett flertalet mjölkgårdar stänga ner och jordbruksmark bebyggas, när vi istället borde skapa förutsättningar för en ökad inhemsk livsmedelsproduktion. Vi träffade nyligen bönder i Skellefteå som representerar en typ av lantbruk som idag är allt mer sällsynt. Gårdar där djuren är tillräckligt få för att bönderna ska känna till deras namn och egenheter. Där antibiotika används endast i nödfall och där fodret produceras utan bekämpningsmedel och konstgödsel på åkrarna i närheten. Den typen av jordbruk är skonsammare mot miljön än det storskaliga jordbrukets tunga maskiner, och mer robust i händelse av kris eller krig. Det är också den typ av jordbruk som skulle främjas med den jordbrukspolitik som vi vill se.
Jordbrukspolitiken har under årtionden stöttat storskalig jordbruksindustri. 80 procent av EU:s jordbruksstöd går till 20 procent av lantbrukarna. Det har fått till följd att 5,3 miljoner gårdar tvingats stänga de senaste 15 åren. EU:s jordbruk är ett ohållbart system som varken står pall för det ekonomiska omvärldsläget, eller kan leverera en nödvändig grön omställning.
Vi behöver fler bönder i Europa och då kan vi inte fortsätta som idag. I det system som de andra svenska partierna har ställt sig bakom går pengarna till kemiindustrin som tjänar storkovan på bekämpningsmedel, eller till stormarknaderna som tar enorma vinster på böndernas och barnfamiljernas bekostnad. Kvar står lantbrukarna som faktiskt odlar maten och konkurrerar med billiga, importerade livsmedel som produceras med sämre hållbarhetskrav. Det är fullständigt ohållbart. Självförsörjningsgraden måste öka, bönderna måste få bra betalt för sitt arbete, och pengarna måste fördelas om till de som brukar sin mark på ett hållbart sätt och som vill bidra till omställningen till ett fossilfritt och hållbart lantbruk. Det ska löna sig för lantbrukare som går före i den gröna omställningen.
Vi gröna vill att EU:s jordbrukspolitik ska göras om i grunden. Importerade livsmedel måste leva upp till samma hållbarhetskrav som lokalt producerade. EU:s enorma jordbruksstöd, som står för en tredjedel av EU:s budget, ska gå till de planetskötare som bidrar både till livsmedelsförsörjningen och biologisk mångfald.
Grön jordbrukspolitik ger inte bara en planet i balans, utan även fler bönder som får bra betalt för sitt arbete som planetskötare. Grön jordbrukspolitik är en förutsättning för ett livskraftigt norrländskt jordbruk.