EU behöver rädda barnen från Europas homofober

Det som upprörde den här gången var att det i strategin framgick att även unga hbtq-personer har rätt till en trygg uppväxt.

EU-kommissionen behöver göra allt som står i deras makt för att säkerställa att unga hbtq-personer kan leva goda liv oavsett vilket medlemsland de växer upp i, skriver bland andra Kim Nilsson, förbundsordförande Öppna Moderater.

EU-kommissionen behöver göra allt som står i deras makt för att säkerställa att unga hbtq-personer kan leva goda liv oavsett vilket medlemsland de växer upp i, skriver bland andra Kim Nilsson, förbundsordförande Öppna Moderater.

Foto: Gregor Fischer/DPA/AP Photo/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-11-14 10:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den tilltagande homofobin från regeringarna i Ungern och i Polen har varit en patetisk följetong de senaste åren.

Genom att skärpa och införa lagar som leder till ökad diskriminering sticker länderna ut i ett Europa som i övrigt sakta tar steg för att göra livet lättare för hbtq-personer.

Tyvärr fortsätter bakåtsträvarna att ställa till problem.

Denna gång är det barn och ungdomar i hela EU som drabbas.

EU-kommissionen har arbetat med att ta fram en strategi – den första i EU:s historia – som ska stärka barns rättigheter: Strategy on the Right of the Child.

Ett vällovligt dokument som lyfter fram vikten av trygga uppväxtvillkor, tillgång till utbildning och hälsovård och att barn och unga ska få säga sitt. Punkter som vi alla kan skriva under på.

Så varför kan inte Ungern och Polen acceptera dessa närmast självklara ståndpunkter?

Svaret är lika enkelt som det är bedrövligt. Det handlar om hbtq. Den stora ”röda flaggan” som får regeringarna i Polen och i Ungern att börja bete sig allmänt hysteriskt.

Det som upprörde den här gången var att det i strategin framgick att även unga hbtq-personer har rätt till en trygg uppväxt och rätt att få uttrycka och identifiera sig. Tyvärr var dessa skrivningar för mycket för dessa länder.

Resultatet blev att såväl Ungern som Polen lämnade in ett veto när strategin behandlades i ministerrådet. Det betyder att strategin inte kan träda i kraft. Ett trist bakslag och ett nytt lågvattenmärke orsakat av Europas homofober.

Med detta veto adderat till listan över andra bakåtsträvande beslut, som slår mot hbtq-personer, inte minst unga, finns det än större anledning för EU-kommissionen att ta krafttag när det gäller Polen och Ungern.

Kommissionen behöver göra allt som står i dess makt, dels för att strategin om barns rättigheter ska gå igenom, dels för att säkerställa att unga hbtq-personer kan leva goda liv oavsett vilket medlemsland de växer upp i.

EU behöver rädda barnen från Europas homofober.