Ett sunt företagsklimat är motorn i växande samhälle

Att underlätta för stora etableringar är en sak. Att förbättra klimatet för små och medelstora företag är en annan.

Det måste tas politiska beslut som bidrar till förbättringar av företagsklimatet, skriver bland andra oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Det måste tas politiska beslut som bidrar till förbättringar av företagsklimatet, skriver bland andra oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Foto: Pär Lindström/Norran

Debatt2021-12-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå har framtiden för sig.

Med Northvolt i spetsen och de tillkommande industrietableringarna står vi inför en välkommen tillväxt.

Detta skapar möjligheter, men även utmaningar.

Kommunen har på ett bra sätt varit behjälplig vid etableringen av Northvolt och andra nya etableringar. Alliansen vill dock påminna om att vi har ett befintligt näringsliv samt små och medelstora företag som startas och växer fram i vår kommun.

Vi får inte glömma bort att parallellt med de stora etableringarna skapa bättre förutsättningar för de små och medelstora företagen.

I Skellefteå ska vi tillsammans vara stolta över de etableringar som nu sker, men det måste tas politiska beslut som brett bidrar till förbättringar av företagsklimatet.

Skellefteå har under många år hamnat långt ner på Svenskt Näringslivs ranking över hur företagsvänlig kommunen upplevs av näringslivet – runt placering 200 av 290 kommuner.

Att underlätta för stora etableringar är en sak. Att förbättra klimatet för små och medelstora företag är en annan.

Alliansen menar att kommunpolitiken måste behärska konsten att hantera många bollar i luften samtidigt om vi ska nå den tilltagande tillväxtens fulla potential.

Att de styrande Socialdemokraterna inte klarar av detta får tydligt genomslag i rankingen av det lokala företagsklimatet.

En viktig reform för att förbättra det lokala företagsklimatet är att motverka osund konkurrens från kommunen.

Skellefteå kommun är på plats 289 av 290, alltså näst sämst i hela landet, när det kommer till företagens upplevelser kring att kommunen tränger undan privat näringsverksamhet.

Alliansen vill att en extern aktör ska kartlägga osund konkurrens från kommunen. Sådan verksamhet ska avvecklas.

Därtill vill vi ge företagen möjligheten att utmana kommunen om driften av olika verksamheter genom så kallad utmaningsrätt.

Vi vill även underlätta deltagandet i kommunala upphandlingar genom att dela upp dessa i mindre delar så att fler företag har möjlighet att lämna anbud.

Alliansen vill att Skellefteå ska präglas av ett klimat där det finns goda förutsättningar för stora etableringar samt framväxten av små och medelstora företag. Det är grunden till ett växande Skellefteå.