Ett rött eller blått Europa – det är den stora frågan

Europavalet handlar om vilket EU du vill se framåt.

”Många svenskar har glömt denna tid. En tid utan friheten att kunna resa fritt i Europa, utan möjlighet att studera i ett annat land eller utan gratis surf på semestern.”

”Många svenskar har glömt denna tid. En tid utan friheten att kunna resa fritt i Europa, utan möjlighet att studera i ett annat land eller utan gratis surf på semestern.”

Foto: Ali Lorestani/TT

Debatt2024-06-03 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill du se ett EU med mer bidrag, regler och förbud – då ska du rösta rött. Vill du i stället se ett EU med mer frihet, säkerhet och företagande – då ska du rösta för ett blått Europa senast den 9 juni. Då ska du rösta på Moderaterna.

Inför Europavalet försöker flera partier göra valet till en fråga om huruvida man ska ge mer eller mindre makt till EU. Vissa partier gläntar rent av på "Swexit-dörren", medan andra vill förflytta allt fler beslut till Bryssel. För oss moderater är inte det viktigaste var politiken beslutas utan vad det är för politiska idéer som får genomslag.

Under lång tid delades Europa i två block. I det röda öst styrde man med idén att samhället bara kunde växa om politiken planerade och styrde hur allt skulle vara. Men de fungerade inte. I stället ringlade brödköerna långa och fattigdomen var utbredd.

I det fria väst såg det annorlunda ut. Med en idé om att samhället växer om man ger människorna mer frihet blev Västeuropa rikare, roligare och tryggare. Med tvång fick de röda öst hindra människor från att fly över till det fria väst.

Många svenskar har glömt denna tid. En tid utan friheten att kunna resa fritt i Europa, utan möjlighet att studera i ett annat land eller utan gratis surf på semestern.

Även om Europa i stort är enat idag är skillnaden på rött och blått inom unionen fortfarande tydlig.

Det mesta som är bra med EU är blått. Frihandel som gör att vi svenskar kan handla viner från Italien, och att italienare kan köpa svenska bilar. Fri rörlighet och studietillgång gör att vi kan åka och festa i Berlin och studera en termin i Paris. Fri företagsamhet ger oss ny teknik som både minskar utsläppen och ökar vår levnadsstandard.

I vårt blåa Europa får man älska vem man vill, alla Europas kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp och stödet till Ukraina är bergfast.

Detta val handlar om vilket Europa du vill se framåt. Vill du se mer frihet, säkerhet och företagande, då ska du rösta för ett blått Europa senast den 9 juni. Då ska du rösta på Moderaterna.