Behandlingen av kvinnokliniken väcker många frågor

I den läsvärda debattartikeln (14/11) nyligen skriven av Hannelore Wenkeler med flera läkare framgår det tydligt att nedvärderingen av kvinnokliniken i Skellefteå fortsätter oavbrutet från regionens sida.

Debattören frågar sig: "Hur kommer det sig att en slutenvårdsklinik inte ens har tillgång till några egna vårdplatser?"

Debattören frågar sig: "Hur kommer det sig att en slutenvårdsklinik inte ens har tillgång till några egna vårdplatser?"

Foto: Pär Lindström/Norran

Debatt2022-12-05 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur kommer det sig att ingen ännu lyckats lösa dessa gamla problem? Hur skall situationen beskrivas för att väcka en ärlig vilja att åtgärda de omfattande och långvariga nedprioriteringar som kvinnokliniken drabbas av?

Är det tänkt att patienterna skall hållas vakna av sina plågor under långa nätter, tills de ansvariga vaknar från sin fleråriga lyxvistelse i sin mjukt ombonade ide? Eller hur skall situationen beskrivas för att åstadkomma någon som helst märkbar förbättring?

Feministiskt initiativ besökte kvinnokliniken i Skellefteå inför valrörelsen och situationen verkar inte ha förbättrats sedan dess. Hur mycken tid kommer det att behöva ta?

En av de huvudfrågor som Feministiskt initiativ drev under årets valkampanj handlade just om att vidareutveckla kvinnokliniken i Skellefteå genom att bl.a. tillse att den snarast får tillgång till anständiga lokaler och egna vårdplatser. Några relevanta frågor återstår:

• Hur kommer det sig att en slutenvårdsklinik inte ens har tillgång till några egna vårdplatser?

• Hur är det möjligt att det som snarare liknar förfallna industrilokaler övergivna sedan tjugo eller trettio år tillbaka betraktas av de ansvariga som sjukhuslokaler?

• Hur kommer det sig att just kvinnokliniken hör till de allra mest underprioriterade klinikerna inom regionen?

• Skulle regionens toppolitiker ens kunna tänka sig ha sina kontorsrum i lokaler som är lika hälsovådligt förfallna som kvinnoklinikens?

Tyvärr kom Feministiskt initiativ inte in i regionpolitiken i år, trots att vi hade behövts mer än någonsin.

En av Feministiskt initiativs andra prioriteringar var att återuppbygga och vidareutveckla ASTA inom region Västerbotten, dvs. mottagningen för personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Även mottagningen för myalgisk encefalomyelit (ME) och mottagningen för könsdysfori (KIM) borde ges goda möjligheter att bedriva den viktiga vård som så många patienter verkligen behöver.

Att även förlossningen i Lycksele är drastiskt nedprioriterad får mig att undra: Kan det vara en fråga om strukturell sexism som ligger bakom dessa snedprioriteringar?

Debattören Saašha Metsärantala var Feministiskt initiativs förstanamn i regionvalet.
Debattören Saašha Metsärantala var Feministiskt initiativs förstanamn i regionvalet.