En vÀlbehövlig satsning pÄ de Àldre

SkellefteÄ kommun fÄr ett tillskott pÄ 33,3 miljoner kronor till Àldreomsorgen.

Vi vÀlkomnar att det Àntligen tillföras extra pengar för att stÀrka omsorgen om vÄra Àldre, skriver Lars Norman, ordförande SKPF PensionÀrerna, SkellefteÄ.

Vi vÀlkomnar att det Àntligen tillföras extra pengar för att stÀrka omsorgen om vÄra Àldre, skriver Lars Norman, ordförande SKPF PensionÀrerna, SkellefteÄ.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Debatt2021-01-31 12:49
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Statliga satsningar pÄ ÀldrevÄrden.

Äntligen, sĂ€ger vi i SKPF PensionĂ€rerna i SkellefteĂ„.

Under alltför lÄng tid har vÄra medlemmar tvingats se en Àldreomsorg som fÄtt det allt kÀmpigare,

Vi har sett hur mĂ„nga far illa nĂ€r den viktiga hjĂ€lpen uteblir. Vi har sett hur personalen i omsorgen sliter  för att upprĂ€tthĂ„lla vĂ„rdens kvalitet – Ă€ven nĂ€r lĂ€get förvĂ€rrats ytterligare under coronapandemin.

Nu mÄste vÄra politiker ta ansvar för att skapa kvalitet i omsorgen om vÄra Àldre.

Och det finns hopp. I budgetpropositionen för 2021 föreslog regeringen att kommunerna tillförs mer resurser för Ă€ldreomsorgen. Regeringen betecknar detta som en â€Ă€ldreomsorgssatsning pĂ„ 4 miljarder till kommunerna för en permanent kvalitetshöjning.”

Propositionen Àr bifallen, vilket innebÀr att SkellefteÄ kommun fÄr ett tillskott pÄ 33,3 miljoner kronor till Àldreomsorgen.

SKPF PensionÀrerna menar att detta nu mÄste anvÀndas till det som nu Àr mest angelÀget i vÄr kommun; fler anstÀllda i vÄrden, bÀttre arbetsvillkor, bort med delade turer, mer heltider, kortare tjÀnstgöringstid innan tillsvidareanstÀllningar och kompetensutveckling.

Vi vÀlkomnar att det Àntligen tillföras extra pengar för att stÀrka omsorgen om vÄra Àldre.

Vi vill nu se snabba och konkreta initiativ frÄn kommunledningen. Initiativ som ocksÄ förankras i det kommunala pensionÀrsrÄdet. DÀr finns det mycken kunskap.

De Àldre Àr vÀrda en efterlÀngtad och vÀlbehövliga satsning.