En stark budget möter pandemins utmaningar

Det finns ett stort behov av att möta den uppskjutna vården.

Vi i Region Västerbottens majoritet presenterar den starkaste budgeten genom tiderna, skriver bland andra Peter Olofsson (S), ordförande i regionstyrelsen.

Vi i Region Västerbottens majoritet presenterar den starkaste budgeten genom tiderna, skriver bland andra Peter Olofsson (S), ordförande i regionstyrelsen.

Foto: Martina Holmberg/TT

Debatt2021-02-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pandemiåret har präglat hela samhället.

Det har inneburit en enorm press på hälso- och sjukvården.

Men året har också präglats av samverkan och beslutsamhet.

Det står klart när vi i Region Västerbottens majoritet – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – presenterar den starkaste budgeten genom tiderna. Under 2021 förstärker vi verksamheterna med över 300 miljoner kronor.

Vi lägger en budget som kan möta den vård som fått vänta under pandemin.

Men vi gör också satsningar på en bättre region för alla. Vi återinför folkhälsobidraget, förstärker jämställdhetsarbetet, satsar på koordination mellan regionen och kommunerna för att stärka barns och ungas psykiska hälsa och öppnar en specialistmottagning för ME-/CFS-vård (en neurologisk sjukdom som gör dig trött och utmattad).

Oppositionen vill i stället skära i sjukhusvårdens budget med 60 miljoner kronor.

Det finns ett stort behov av att möta den uppskjutna vården. Vi är övertygade om att pandemin kommer påverka vår verksamhet under lång tid och lägger därför en ansvarsfull tilläggsbudget med hänsyn till det.

Den borgerliga oppositionen verkar dock räkna med att pandemin ska vara över under årets andra kvartal. Samtidigt som vi ser en dramatisk ökning av antalet fall i länet.

Vi lägger 108 miljoner kronor extra under 2021 för att ta hand om den uppskjutna vården. Med en tydlig plan och en projektgrupp med politiker och tjänstepersoner ska vi jobba systematiskt och resultatinriktat med att möta det vårdbehov som fått stå tillbaka.

Den pågående pandemin har visat ett behov av att säkerställa att äldre får bästa möjliga vård. Därför gör vi en satsning på primärvården. Tryggheten på våra äldreboenden stärks genom ökad läkarnärvaro.

Vårt mål är att regionen ska vara jämlik och jämställd. Under pandemin riskerar kvinnor att drabbas hårdare såväl ekonomiskt som fysiskt. Vi förstår vikten av att satsa på jämställdhet och förstärker därför det arbetet i vår budget.

Med det stöd vi fått från regering och riksdag har vår ekonomiska situation underlättats. Vi lämnar 2020 med ett balanskravsresultat på 376 miljoner kronor.

Det finns fortsatta utmaningar i att klara framtida investeringar och pensionsavsättningar. Därför fortsätter arbetet med omställningsplanen beslutad av en stark politisk majoritet. Vi har hållit i omställningsplanen även under pandemin och fortsätter göra det för att säkerställa god och jämlik vård i hela länet.