En sommarstängd hälsocentral är ett svek

Vi kräver en öppen hälsocentral i Ursviken nu i sommar, åtminstone några dagar varje vecka för provtagning och sjukgymnastik, skriver Britt Marie Jonsson, vice ordförande PRO Skelleftehamn.
Vi kräver en öppen hälsocentral i Ursviken nu i sommar, åtminstone några dagar varje vecka för provtagning och sjukgymnastik, skriver Britt Marie Jonsson, vice ordförande PRO Skelleftehamn.

Det finns 7 000 patienter listade på hälsocentralen i Ursviken. Av dem är cirka 2 000 äldre.

Debatt 31 maj 2021 11:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har kommit till PRO Skelleftehamns kännedom att Region Västerbotten planerar en stängning av Ursvikens hälsocentral i sommar.

Det vore ett stort svek mot de som bor i området.

I och med flytten av hälsocentralen till nya, fräscha och ändamålsenliga lokaler skulle det bli lättare att rekrytera personal.

Tyvärr blev det inte så. Nu hotar Region Västerbotten att stänga hälsocentralen i sommar. Patienterna hänvisas till Moröbacke hälsocentral, med de olägenheter det innebär vad gäller resor och fördyringar.

Det finns 7 000 patienter listade i Ursviken. Av dem är cirka 2 000 äldre. Hälsocentralen har också ett stort antal arbetare från Northvolt, Rönnskärsverken och Skellefteå hamn som också behöver en fungerande sjukvård.

Klarar hälsocentralen på Moröbacke av det?

I Skelleftehamn bor flera äldre som haft tunga vård- eller industrijobb. De är värda ett bättre öde än att bli utan sin hälsocentral i sommar.

Vi i PRO Skelleftehamn kräver att ansvariga politiker förklarar vari problemet ligger. Det går inte att bara skylla på pandemin. De problem vi nu ser på hälsocentralen har funnits långt innan pandemin. Men säkert förvärrats under de senaste åren.

Vi i PRO Skelleftehamn undrar: Har politikerna varit med och skapat problemen genom hyrläkarsystemet, som kostar stora pengar varje år, och nätläkarna som dränerar sjukvårdssystemet?

Vi i PRO Skelleftehamn kräver en öppen hälsocentral i Ursviken nu i sommar, åtminstone några dagar varje vecka för provtagning och sjukgymnastik. På sikt bemannad med fast personal året runt.

Som parentes kan nämnas att för att genomföra Skellefteå kommuns folk- och hälsopolitiska program förutsätts fungerande hälsocentraler. Om så inte är fallet är risken stor att programmet bara blir tomma ord.

Det behövs en jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård.

Ämnen du kan följa