En säker vård kräver fler röntgensjuksköterskor

Närmare nio av tio arbetsgivare och 18 av 21 regioner uppger att det är brist på röntgensjuksköterskor.

Vi röntgensjuksköterskor gör mammografi och ultraljud. Vi säkrar att patienterna inte utsätts för mer strålning än nödvändigt vid undersökningen, skriver bland andra Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet Västerbotten.

Vi röntgensjuksköterskor gör mammografi och ultraljud. Vi säkrar att patienterna inte utsätts för mer strålning än nödvändigt vid undersökningen, skriver bland andra Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet Västerbotten.

Foto: Christine Olsson/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-11-06 12:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårdförbundet organiserar majoriteten av landets röntgensjuksköterskor.

På måndag (8/11 2021) firas över hela världen yrkesdagen för denna viktiga grupp.

Årligen görs miljontals röntgenundersökningar i Sverige. De är en central del av en fungerande vårdkedja.

Vi gör undersökningar av skelett, leder och organ med hjälp av datortomografi och magnetkamera, mammografi och ultraljud. Vi säkrar att patienterna inte utsätts för mer strålning än nödvändigt vid undersökningen.

Det är lätt att förstå hur viktig den här yrkesgruppen är – och varför vårdmaskineriet ”hackar” när det inte finns tillräckligt många legitimerade röntgensjuksköterskor.

Närmare nio av tio arbetsgivare och 18 av 21 regioner uppger att det i dag är brist på röntgensjuksköterskor.

Dessutom är 47 procent av de sysselsatta i yrket över 55 år och går snart i pension, så det är dessvärre en brist som kommer att förvärras över tid om inte satsningar görs.

Därför föreslår Vårdförbundet.

- Arbetsgivarna i regioner och privata vårdföretag måste säkerställa goda och säkra arbetsvillkor för att behålla och locka fler till yrket.

- Inför en nationellt reglerad och lagstadgad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor. I takt med att vården utvecklas behöver personalens kompetenser också göra det.

- Låt oss ta en nyckelroll inom digitalisering, mobilisering och teknikutveckling för att bidra till att vården moderniseras och flyttar närmare individen.

Vi röntgensjuksköterskor kan och vill bidra till att beta av vårdskulden. Vi kan och vill också bidra till morgondagens moderna, nära och personcentrerade vård. Med våra förslag kommer det arbetet att gå lättare och patienterna slipper vänta.