En proaktiv politik för ett ökat bostadsbyggande

Det kommer att behövas minst 5 000 nya bostäder innan 2025.

I dag planeras det för många nya bostäder. Många fler än på många år. Men det finns problem.

I dag planeras det för många nya bostäder. Många fler än på många år. Men det finns problem.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Debatt2020-10-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå är inne i en tid av förändring.

En tid av framtidstro.

En tid av tilltagande tillväxt och utveckling.

Detta skapar ett behov av fler bostäder.

I dag planeras det för många nya bostäder. Många fler än på många år.

Men det finns problem. Eftersom det inte finns detaljplaner med tillräckligt mycket byggbar mark färdiga blir de en flaskhals när bostadsbolag vill bygga. Detsamma gäller för industrilokaler.

Alliansen ser lösningen i en mer proaktiv bostadspolitik och ett intensivare planarbete. I hela kommunen.

Planprocessens arbetsgång har både för- och nackdelar.

En fördel är att kommuner, länsstyrelser, fastighetsgrannar och andra berörda har goda möjligheter att påverka innehållet i planerna. En stor nackdel är att de tar lång tid och är kostsamma.

Den kommunala verksamheten har inte fått tillräckligt med resurser för att hinna göra de planer som efterfrågas, eller som ligger för framtiden. Detta bromsar byggandet.

Vi vet att det kommer att behövas minst 5 000 nya bostäder innan 2025.

Redan 2017 motionerade vi i Alliansen om en aktivare bostads- och industritomtspolitik. Alliansen har även föreslagit att kommunen ska införa ”Byggherreplaner” för att snabba på byggandet. Det innebär att exploatören eller byggherren får möjlighet att själv ta fram detaljplaner till sitt projekt som sedan bereds, granskas och godkänns av kommunen.

Här lyser Socialdemokaternas tillkortakommande igenom. I stället för att satsa på ökat byggande i tid och titta på nya lösningar så har S varit bromsklossar och blickat bakåt.

I stället för att öka planeringstakten i hela kommunen så finns nu en skuld i markplanering.

Ett exempel är Bureås översiktsplan, som påbörjades för flera år sedan, men som inte drivits framåt. Ett annat exempel är översiktsplaner för våra landsbygder, som startades för några år sedan, men som legat stilla det senaste året.

Byskes planer har också pausat. Man väntar på Norrbotniabanan. Det innebär en död hand över Byske i många år framöver. Det är inte ok.

Nu har socialdemokraterna vaknat och upptäckt att den nuvarande planeringstakten inte räcker till. De har även upptäckt att det behövs fler aktörer som bygger i vår kommun.

Alliansen välkomnar uppvaknandet och hoppas att det även räcker till framåtdrivande planer för våra tätorter och landsbygder.