En politiskt styrd stordrift i Region Västerbotten

Region Västerbotten är sedan årtionden styrd av en röd majoritet, i nuläget Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

”Införandet av länskliniker var ett av de stora misstagen man gjorde. I och med det började mycket av den problematik som vi idag kan se vid Lycksele lasarett.”

”Införandet av länskliniker var ett av de stora misstagen man gjorde. I och med det började mycket av den problematik som vi idag kan se vid Lycksele lasarett.”

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2023-07-28 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är deras politik och ideologier som varit styrande i Region Västerbotten. Verksamheterna har arbetat utifrån deras beslut och viljeinriktning.

Från Alliansens anser vi att den röd-gröna majoritetens styrning har alltmer fått formen av stordrift. Allt har blivit mer centraliserat vilket har gjort att det blivit svårare för personalen att kunna påverka och känna delaktighet. Chefer uttrycker att de inte har mandat att fatta beslut som rör den egna verksamheten. Man ska göra ”lika” på alla tre sjukhusen trots att förutsättningarna är väldigt olika.

Införandet av länskliniker var ett av de stora misstagen man gjorde. I och med det började mycket av den problematik som vi idag kan se vid Lycksele lasarett. Personal har slutat, bland annat för att man, känt sig ”överkörda”. Hyrpersonal som nästan inte fanns förut är idag ett måste för att kunna bedriva verksamheter. Är det så vi vill ha det?

Vi vill se små enheter med en tillits baserad styrning, där man tar tillvara personalens kompetens och drivkrafter när det gäller utvecklingen av verksamheten samt även uppmärksammar när personalen gör bra saker.

BB/förlossningen/gyn är en av verksamheterna som under lång tid har haft svårigheter. Allianspartierna har under många år lyft frågor kring bland annat bemanning, framför allt bemanningsläget inför somrarna.Tyvärr kan vi bara konstatera att man inte har lyssnat till vår oro. Skulle man från den röd-gröna majoriteten ha lyssnat skulle ett långsiktigt arbete påbörjats redan för 20 år sedan då den första manifestationen för BB/förlossning i Lycksele ägde rum.

Våra medborgare i Västerbotten ska kunna lita på att man får en jämlik vård oavsett vart man bor i vårt län och vi allianspartier vill se en förändring och den ska utformas tillsammans med professionen.