En önskelista till Magdalena Andersson

Moderata ungdomsförbundet tror lika mycket på tomten som på Magdalena Anderssons förmåga att styra Sverige.

Sedan Socialdemokraterna tillträdde 2014 har Sverige gått åt fel håll, skriver bland andra Joline Göttfert, distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet (MUF) i Västerbotten.

Sedan Socialdemokraterna tillträdde 2014 har Sverige gått åt fel håll, skriver bland andra Joline Göttfert, distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet (MUF) i Västerbotten.

Foto: Kenzo Tribouillard/Pool Photo/AP Photo/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-12-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det jul igen.

Den första med Magdalena Andersson (S) som statsminister.

Sedan Socialdemokraterna tillträdde 2014 har Sverige gått åt fel håll. Otryggheten ökar. Ungdomsrånen som tidigare var sällsynta är numera vardag. Enligt en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) har ungdomsrånen fördubblats under perioden 2015–2019.

Den organiserade brottsligheten har förvärrats. Enligt Polisen har det hittills i år inträffat 305 skjutningar och 75 sprängningar. De brottslingar som döms kan få straffrabatter för att de är under 21 år.

Trots att regeringen skrutit om att svensk ekonomi är stark får vanliga löntagare inte ta del av framgången. Regeringen har förvisso avskaffat värnskatten – en skatt på arbetsinkomster över 700 000 kronor – men samtidigt infört nya.

Hårdast slår skattesystemet mot de som tjänar minst. Inräknat direkta och indirekta skatter går över hälften av en låginkomsttagares inkomster bort i skatt. Nu aviseras nya skatter på sparande i fonder och i aktier.

Samtidigt sackar regeringens arbete efter i vår tids stora ödesfråga: klimatet. Ineffektiva åtgärder staplas på varandra.

Januariöverenskommelsens få positiva ljusglimtarna har slocknat. Regeringen backar från att stoppa kompetensutvisningar av arbetskraftsinvandrare. Nya skatter utlovas.

Vi i Moderata ungdomsförbundet (MUF) tror lika mycket på tomten som vi tror på Magdalena Anderssons förmåga att styra Sverige.

I juletider är det brukligt att önska sig något. Här är vår önskelista till Magdalena Andersson:

- Höj straffen

Sverige har låga fängelsestraff jämfört med andra länder. Det är väl belagt att fängelse både kan avskräcka och hålla de mest samhällsfarliga brottslingarna inlåsta.

- Sänk skatterna

Regeringens nya skatter på arbete bör återställas. Skillnaden mellan de som arbetar och de som går på bidrag måste öka. Det ska alltid löna sig att arbeta.

- Effektivisera klimatpolitiken

Sverige behöver en långsiktigt hållbar energipolitik. Därför behöver vi satsa mer på fossilfria energikällor som kärnkraft. Elnätet behöver förstärkas så att alla hushåll kan få el till rimligt pris. Samtidigt måste mer investeras i att sänka utsläppen utomlands, och hjälpa andra länder att ställa om till fossilfria energikällor.