En nyårsafton där många får avstå mycket

Nu skålar vi snart in det nya året. Dessvärre är det nog många familjer som avstår från den finare nyårsmiddagen i år.

”Delikatesser är lätt att avstå från men även många basmatvaror, framför allt grönsaker, har ökat enormt i pris.”

”Delikatesser är lätt att avstå från men även många basmatvaror, framför allt grönsaker, har ökat enormt i pris.”

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2023-12-31 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även nu när det värsta inflationstrycket har lagt sig något så fortsätter matpriserna att öka och svenska hushåll fortsätter att vara rejält ekonomiskt pressade av kostnadskrisen.

Enligt hemsidan Matpriskollen så har julmaten aldrig varit så dyr som nu och har ökat med 20 procent på två år. Delikatesser är lätt att avstå från men även många basmatvaror, framför allt grönsaker, har ökat enormt i pris. Det är klart att det tär på ekonomin. Vart tredje hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Det som är ännu värre är att vi nu har en regering som är helt styrd av SD och som inte alls verkar se vilken verklighet vanliga svenskar lever i. Finansministern pratar i bästa fall om att allt fokus ligger på att bekämpa inflationen (vilket är bra) och ger i värsta fall förnumstiga råd om att duscha under kortare tid för att spara vatten. Inte ett ord om hur man tänker från regeringens sida se till att hushållen klarar vintern.

Vi socialdemokrater har lagt fram flera förslag om hur man kan stötta hårt ansatta familjer. Vi lade strax före jul fram ett förslag att regeringen skulle snabbutreda att införa en skatt på räntenettot, alltså skillnaden mellan bankerna in- och utlåningsräntor, för att överföra en del av vinsten tillbaka till hushållen.

I vår budget föreslog vi ett extra barnbidrag till barnfamiljerna. Vi ville också höja underhållsstödet. I vår budget gick vi också fram med en rättvis skattesänkning för vanligt folk. SD-regeringen satsar hellre på skattesänkningar som ger mest till de redan rika.

Du förtjänar en regering som ser och förstår de problem som du möter i din vardag. Och förstås ett riktigt gott nytt år.