En kamp för en folkkyrka öppen för alla

Svenska kyrkan ska vara en folkkyrka där svenska värderingar om allas lika värde och rättigheter fortsatt ska gälla.

Söndagen den 19 september 2021 är det val i Svenska kyrkan. Sedan i måndags kan du förtidsrösta. På 1742 platser runt om i landet finns röstningslokaler.

Söndagen den 19 september 2021 är det val i Svenska kyrkan. Sedan i måndags kan du förtidsrösta. På 1742 platser runt om i landet finns röstningslokaler.

Foto: Johan Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-09-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valet till Svenska kyrkan handlar om en kamp för en folkkyrka öppen för alla.

Du som får behöver gå och rösta. Också för vår skull. Det är vi som jobbar i Svenska kyrkan.

För att Svenska kyrkan ska fungera är LO:s medlemsgrupper, precis som överallt i samhället, de som får hjulen att snurra.

Kommunal har tusentals medlemmar som jobbar på kyrkogårdar och i församlingar. GS-fackets – Fackförbundet för skogs-, trä- och grafisk bransch – medlemmar sköter skogen åt Sveriges största skogsförvaltare.

Handels medlemmar skapar blomsterdekorationer till bröllop och begravningar. Vi har massor av människor inom byggsektorn som har uppdrag av Svenska kyrkan att förvalta och renovera kyrkor och andra fastigheter som kyrkan äger.

Vi vill att du ska tänka på det när du går och röstar. För att garantera arbetsvillkoren för arbetarna som är anställda. För att upphandlingar sker med seriösa företag. Men också för att Svenska kyrkan fortsätter att stötta utsatta och står upp för allas lika värde.

I valet står Socialdemokraterna upp för de värden vi vill att Svenska kyrkan ska stå för.

Att vara en bra arbetsgivare men också en inkluderande och tolerant plats där alla får plats.

Vi måste sätta stopp för de högerkonservativa krafterna som vill öka sitt inflytande i Svenska kyrkan.

Vi vet att när de trycker på, som de gör i Polen och i Ungern, att inskränkningar av både kvinnors och hbtqi-personers möjligheter snabbt följer efter. Det är dessa krafter vi måste sätta stopp för.

Vi i LO-facken vill att Svenska kyrkan ska fortsätta vara en folkkyrka där svenska värderingar om allas lika värde och rättigheter ska fortsätta att gälla.

Du som är sexton år eller äldre och medlem i Svenska kyrkan får rösta i kyrkovalet.