En grön omställning för ett starkt Sverige

Sverige befinner sig i ett svårt läge i en orolig omvärld.

”I en akut klimatkris väljer regeringen alltså att aktivt öka utsläppen och dra ner på anslagen till såväl miljö och natur som klimatanpassning.”

”I en akut klimatkris väljer regeringen alltså att aktivt öka utsläppen och dra ner på anslagen till såväl miljö och natur som klimatanpassning.”

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Debatt2023-10-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en tid när mycket går bakåt skulle vi behöva stärka välfärden, öka jämlikheten och hindra klimatkrisen och artutdöendet samtidigt som vi investerar i den gröna omställningen. M KD L och SD gör det rakt motsatta. Man lägger en kortsiktig budget som inte rår på framtidens utmaningar vare sig det gäller att sänka utsläppen eller klara välfärden. Det är en budget som gör Sverige svagare. 

Att Ulf Kristerssons regering och samarbetspartiet SD nu svart på vitt har visat att man inte når miljö- och klimatmålen är illa nog, men dessutom lämnar de sjukvården, omsorgen och skolan därhän. I en tid när det är viktigare än någonsin att varje barn klarar skolan presenteras en politik som innebär att bland annat att barn i behov av stöd inte kommer få det och att sjuka och äldre kommer att lämnas utan den vård och omsorg de behöver.

I en akut klimatkris väljer regeringen alltså att aktivt öka utsläppen och dra ner på anslagen till såväl miljö och natur som klimatanpassning. Trots att en halv till en miljon hektar skog blåst ner på grund av stormen Hans och hela samhällen skadas så ökar regeringen vårt beroende av fossila bränslen. Bränslen som vi riskerar köpa från skurkstater och som förutom att förtrycka mänskliga rättigheter också tvingar upp svenska konsumenters drivmedelspriser. 

För Västerbotten innebär de neddragningar som regeringen gör att sjukvården, som likt i alla andra regioner redan befann sig i en mycket ansträngd ekonomisk situation, inte får något som helst statligt stöd. Det innebär också att möjligheterna med den gröna omställningen inte tas tillvara. Det lokala klimatarbetet försvåras när regeringen slopar de så kallade stadsmiljöavtalen, som kommuner använt till satsningar på till exempel cykel, kollektivtrafik och hållbara godstransporter. Regeringens nedskärningar på folkbildningen och kulturen är ytterligare ett dråpslag mot föreningslivet och demokratin, som slår extra hårt mot landsbygderna. 

Den gröna omställningen är vår tids stora samhällsomvandling. Gör vi den rätt kommer Sverige stå stark och klara av såväl klimatkrisen som den ekonomiska krisen. Det är ett samhälle som inte bara ställer om – utan som faktiskt bygger ett bättre samhälle med tusentals nya jobb, en robust välfärd och med skyddsnät som fungerar.