En fungerande primärvård skulle alla vinna på

Primärvården ska vara det naturliga förstahandsvalet när man blir sjuk. För oss allianspartier utgör detta en stor utmaning, främst på grund av bristen på allmänläkare.

”Tyvärr avskräcker den höga arbetsbelastningen inom primärvården för närvarande läkare från att söka jobb i Region Västerbotten.”

”Tyvärr avskräcker den höga arbetsbelastningen inom primärvården för närvarande läkare från att söka jobb i Region Västerbotten.”

Foto: Foto: Roine Sandlén.

Debatt2023-09-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Skellefteå har situationen varit akut under en längre tid. Svårigheter med rekrytering råder också på andra platser i länet. Tyvärr avskräcker den höga arbetsbelastningen inom primärvården för närvarande läkare från att söka jobb i Region Västerbotten. De får veta att det främst handlar om att "släcka bränder" istället för att utföra högkvalitativt arbete med tid för patienterna.

Allt fler arbetsuppgifter har lagts på primärvården, men pengar och resurser har dessvärre inte följt med.

Idag slussas patienter mellan olika vårdnivåer. Man får upprepa sin sjukdomshistoria om och om igen. Det leder till ineffektivitet och ökad arbetsbelastning som kan påverka både patientsäkerhet och vårdkvalitet. Det är dags att återinföra systemet med fast läkarkontakt med en distriktsläkare per 1 100 invånare.

Primärvården måste få ekonomiska förutsättningar för att kunna rekrytera fler fasta läkare och distriktssköterskor. Detta för att göra arbetet mer attraktivt.

Fler mobila vårdteam måste prioriteras högt. Hembesök hos personer med stora vårdbehov ökar tryggheten och minskar risken för vårdrelaterade infektioner. Teamen bör bemannas av både regionens och kommunens personal för att kunna erbjuda både akut och planerad vård samt göra biståndsbedömningar på plats. På så sätt kan människor som får besök av mobila team direkt förflyttas till slutenvård utan att behöva passera akuten. Det är vad "God och Nära vård" handlar om.

En väl utbyggd och fungerande primärvård leder till lägre sjukvårdskostnader, högre produktivitet, en mer rättvis fördelning av sjukvården och friskare västerbottningar. Vi vill gå vidare med att införa tre vårdval/uppdelningar i vårt län: södra Lappland, Umeå-regionen samt Skellefteå och Norsjö. Denna förändring bygger på insikten att vårt län har olika behov och att flödet mellan kommun och sjukhus varierar. Vi hade gärna velat utforma de exakta detaljerna i samarbete med företrädare för verksamheterna.

Det är hög tid att ta kraftfulla steg mot en förbättrad primärvård för att kunna erbjuda västerbottningarna vård av högsta kvalitet. Tillsammans kan vi bygga en primärvård som vi alla kan vara stolta över, en vård som verkligen är "God och Nära." Det är vårt åtagande gentemot alla västerbottningar, och vi kommer att kämpa för att göra det till verklighet.