Stoppa vinsterna och stöket i skolan

Vi socialdemokrater menar allvar med att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan. Därför går vi fram med kraftfulla åtgärder för att få bort vinstjakten, ta bort de hemliga skolköerna och stoppa de religiösa friskolorna.

Debatt 17 juli 2022 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

30 år efter marknadsskolans införande är konsekvenserna påtagliga. Vi ser glädjebetyg, ökad segregation och kommuner som får se resurserna utarmas när vinstjagande skolkoncerner etablerar sig. 

Säkerhetspolisen varnar för att det finns klassrum där barn riskerar att radikaliseras. Kritiken hörs inte bara hos svenska folket utan lyfts också av lärare, skolforskare. Till och med moderata kommunalråd och borgerliga ledarsidor ser problemet. 

Bara det senaste året har de fyra största skolkoncernerna tjänat 1,3 miljarder kronor på våra skattemedel. I hela Sverige motsvarar det 2 200 lärare som hade kunnat säkerställa ordning i klassrummen så fler barn kan få lära sig mer. I Västerbotten handlar det om 58 lärare.

Elever ses som kunder. Lärarrollen devalveras. Glädjebetyg delas ut. Det är dags att vi stoppar stöket i våra klassrum och skapar ordning och reda i skolsystemet. 

Vi sätter stopp för vinstuttag ur skolan. Pengar avsedda till skolan ska gå till skolan. Den socialdemokratiska regeringen tillsätter nu en utredning som ska ta fram förslag på hur ett vinstförbud kan se ut. 

Vi sätter stopp för hemliga skolköer. Elever ska kunna välja skola, men skolor ska aldrig kunna välja elever. Så kan valfriheten vara till för alla. Den socialdemokratiska regeringen ger Skolverket i uppdrag att ta fram en gemensam antagning för att öka öppenheten, transparensen och rättssäkerheten för elever och föräldrar.

Vi sätter stopp för religiösa friskolor. Alla skolor i Sverige ska vara bra skolor, med fokus på kunskap och lärande – inte religiös påverkan. Den socialdemokratiska regeringen avser att inom kort presentera ett lagförslag för etableringsstopp av religiösa friskolor. 

Om mindre än tre månader är det val i Sverige.

Två tydliga alternativ mot varandra: en skola fri från stök, med fokus på elevernas kunskap och där resurserna stannar i skolan. En skola som sätter elever, lärare och annan skolpersonal i första rummet och som är under demokratisk kontroll. Eller en marknadsskola där barn och unga är verktyg i riskkapitalister vinstjakt och där vem som helst tillåts driva skola.

Tobias Baudin (S), partisekreterare 

Lina Axelsson Kihlblom (S), skolminister 

Åsa Karlsson (S), riksdagsledamot och lärare


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa