Eftervärlden får fälla slutomdömet om Northvolt

Ingen har väl missat att debattens vågor gått höga på sistone angående Northvolts fabrik i Skellefteå.

”Northvolts ambition och affärsidé, en storskalig produktion av världens hållbaraste batterier, är en nyckel till transportsektorns teknologiska omställning. Om de lyckas har de utan tvekan gjort klimatet en stor tjänst.”

”Northvolts ambition och affärsidé, en storskalig produktion av världens hållbaraste batterier, är en nyckel till transportsektorns teknologiska omställning. Om de lyckas har de utan tvekan gjort klimatet en stor tjänst.”

Foto: Magnus Lejhall/TT

Debatt2024-09-11 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I närtid har flera insändare försvarat Northvolt och bland annat även uppmuntrat miljörörelsen att göra detsamma. Skribenterna kanske blir besvikna, för vi i Naturskyddsföreningen Skellefteå kan varken erbjuda ett försvar eller ett fördömande – eftervärlden får fälla det slutgiltiga omdömet.

Vi i Naturskyddsföreningen är helt övertygade om att samhället måste bryta sitt fossilberoende, och det måste ske fort – helst igår. För varje dag av obeslutsamhet och handlingsförlamning förvärras krisen.

Verklig klimatomställning innebär framför allt en omställning av våra vanor och levnadsmönster, men ny teknik som möjliggör omställningen behövs. Northvolts ambition och affärsidé, en storskalig produktion av världens hållbaraste batterier, är en nyckel till transportsektorns teknologiska omställning. Om de lyckas har de utan tvekan gjort klimatet en stor tjänst.

Att ta hem en kemisk industri vars negativa konsekvenser tidigare drabbat människor i andra länder innebär att vi betalar priset för vår materiella levnadsstandard på hemmaplan. Outsourcing är inte lösningen, att Northvolt väljer att etablera sig i Europa har många positiva effekter, även för klimatet. Men det får aldrig vara en ursäkt för att kompromissa med arbetsmiljön. Vi hoppas innerligt att Northvolt tar larmen på yttersta allvar och agerar därefter.

En satsning på ”gröna” batterier för att motverka klimatförändringen får inte bli en ursäkt för att blunda för andra fundamentala värden. Vår skyldighet som miljöorganisation är att ifrågasätta gruvor som förstör höga naturvärden, bristande kemikaliehantering och överkonsumtion – och att uppmuntra motsatsen. Gruvfrågan är kritisk när det gäller Northvolts batteritillverkning, varför deras satsning på återvinning av batterier i konceptet ”Revolt” är extra viktig. Naturskyddsföreningens pågående projekt KlimatanalysNorr.se kartlägger industrisatsningarna i norr för att identifiera möjligheter och risker för samhället och naturen i regionen.

Girigheten kan korrumpera även den bästa av affärsidéer. Vi kommer aldrig att acceptera att ”grön industrialisering” resulterar i ohållbar resursanvändning eller skövling av oersättliga naturvärden. Sådan industri är inte grön på riktigt. Men vi vill av hela vårt hjärta att Northvolt lyckas med sin vision. För Skellefteås, Sveriges och naturens skull. Så komplext är det.

Robert Lindström, ordförande, Naturskyddsföreningen Skellefteå

Peter Lugnegård och Tor Svenungsson, Naturskyddsföreningen Skellefteås styrelse