Efter coronapandemin tar vi tillsammans Sverige framåt

Takten i klimatomställningen ska öka. Omställningen är en möjlighet för Sverige att skapa framtidens gröna jobb, skriver bland andra finansminister Magdalena Andersson (S).
Takten i klimatomställningen ska öka. Omställningen är en möjlighet för Sverige att skapa framtidens gröna jobb, skriver bland andra finansminister Magdalena Andersson (S).

Välfärden ska stärkas. Pandemin har visat på styrkan i vår generella välfärd, men också på behov som måste mötas.

Debatt 29 september 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi socialdemokrater fortsätter den kraftfulla gröna återstarten.

Med investeringar i välfärd, jobb, klimat och trygghet tar vi Sverige framåt.

Välfärden ska stärkas. Pandemin har visat på styrkan i vår generella välfärd, men också på behov som måste mötas.

I höstens budget prioriterar vi välfärden. Därför får Skellefteå och Norsjö 14,8 respektive 0,8 nya miljoner i generella statsbidrag.

Äldreomsorgen behöver bli bättre med fler medarbetare och bättre arbetsvillkor. Därför får Skellefteå och Norsjö också 10 respektive 0,6 nya miljoner för ett utbyggt äldreomsorgslyft. Vi satsar också på att beta av Coronaköerna.

Regeringen gör också satsningar som särskilt kommer små kommuner till dels. I Norsjös fall innebär det en miljon extra för högt flyktingmottagande, 2,6 miljoner i satsningen till kommuner med särskilda utmaningar och 1,8 miljoner för utveckling av lokalt företagsklimat.

Trots att det är fler som jobbar i Sverige än i många andra EU-länder är det alltför många svenskar som inte har ett jobb att gå till. Därför förstärker vi jobbpolitiken med aktiv arbetsmarknadspolitik och utbildningssatsningar.

Vi vill också att Moderaternas orättvisa straffbeskattning av de med sjuk- och aktivitetsersättning tas bort. Samtidigt höjer vi bostadstillägget för pensionärer.

Tillsammans med inkomstpensionstillägget som betalas ut första gången under hösten 2021 innebär det att 10 860 personer i Skellefteå och 850 i Norsjö får mer pengar i plånboken.

Vi inför också familjeveckan så att 11 000 vårdnadshavare i Skellefteå och 700 i Norsjö får ökad frihet och en enklare vardag.

Sverige ska vara ett tryggt land för alla. Kampen mot brottsligheten fortsätter. Vi skjuter till 3,5 miljarder kronor nästa år till rättsväsendet. Polisen och rättskedjans myndigheter får mer pengar. Vi skärper straffen och fortsätter med investeringar för att barn inte ska dras in i kriminella miljöer. Samhället ska vara kompromisslöst mot gängen, bryta nyrekryteringen och se till att inte en krona går till de kriminella.

Mäns våld mot kvinnor ska stoppas och välfärds- och arbetslivsbrottsligheten bekämpas.

Takten i klimatomställningen ska öka. Omställningen är en möjlighet för Sverige att gå före och skapa framtidens gröna jobb.

Nu höjer vi takten genom att satsa på naturnära jobb för unga, utökade gröna kreditgarantier och nya investeringar för att industrin ska kunna ställa om.

Tillsammans tar vi Sverige framåt efter pandemin.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa