Earth Hour handlar om en mer hållbar framtid

Omställningen är möjlig och kan utformas för bättre livskvalitet, fler jobb och stärkt konkurrenskraft.

Debatt 25 mars 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 27 mars firas Earth Hour, världens största och mysigaste klimatmanifestation. Miljontals människor världen över släcker belysningen i en timme och tänder samtidigt hoppet om en mer hållbar framtid.

Vi som släcker lamporna får höra tröttsamma kommentarer om att det inte spelar någon roll. En och annan insisterar på att göra tvärtom – tända så mycket lampor som det bara går. Någon gör beräkningar som visar att tända stearinljus är sämre än glödlampor. Men de missar poängen.

Earth Hour handlar om en mer hållbar, klimatsmart framtid. Det kan vi prata om under den timme lamporna är släckta, men framför allt inför och efteråt.

Vi som vill göra mer för klimatet har besluten på vår sida. Den svenska klimatlagen har målet nettonoll i klimatpåverkan till 2045. EU:s Gröna giv visar hur vi ska bli världens första klimatneutrala region.

Parisavtalet slår fast att vi ska begränsa temperaturhöjningen till under två grader för att undvika en klimatkatastrof. Företag har satt klimatmål i linje med Parisavtalet. Alltfler kommuner sätter årtal för när de ska vara klimatneutrala.

Allt detta kräver en tempohöjning i omställningen.

I år är Earth Hour viktigare än vanligt. Tack vare massvaccineringen börjar vi se en nystart efter coronapandemin – med en fantastisk chans att göra om och göra rätt. Vad kan då vara mer logiskt än att utgå från de klimatmål världen enats om?

”Build Back Better”, säger USA:s president Joe Biden.

All världens länder ska redovisa sina ”Enhanced action” på FN:s klimatmöte i höst.

Vi har erfarenhet från tusentals projekt som minskar utsläppen, ställer om till fossilfri energi, går från en linjär till en cirkulär ekonomi, skyddar den biologiska mångfalden och anpassar till de klimatförändringar som redan är intecknade. Vi vet att omställningen är möjlig och kan utformas för bättre livskvalitet, fler jobb och stärkt konkurrenskraft.

Låt oss bygga vidare på detta men också ta fasta på de positiva erfarenheterna vi trots allt fått under pandemin av alltifrån distansarbete till ökad gång och cykling.

Ibland kan klimatutmaningen kännas övermäktig. Så mycket ska göras på så kort tid.

Inte bara individen, utan också kommunen eller företaget, kan verka litet jämfört med de större krafter vi ska rå på. Men tillsammans är vi den större kraften.

När vi släcker ljuset på Earth Hour, tänder vi ljuset för en hållbar framtid.


Ämnen du kan följa