Det vore fel att sälja ut Sveaskog

Vi sverigedemokrater är skeptiska till ytterligare försäljning av statens skogar.

Vi vill att Sveaskog i första hand ska vara ett aktivt skogsbrukande företag, skriver bland andra Jonas Andersson (SD), riksdagsledamot.

Vi vill att Sveaskog i första hand ska vara ett aktivt skogsbrukande företag, skriver bland andra Jonas Andersson (SD), riksdagsledamot.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt2021-02-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åsikterna om hur statliga Sveaskogs skogar ska förvaltas går isär.

Medan Miljöpartiet vill totalskydda stora delar av statens skogar föreslår Moderaterna (Dagens Nyheter 2/12 2020) att 600 000 hektar ska säljas ut.

Sverigedemokraternas uppfattning är att skogsbruk kombinerat med naturhänsyn är effektivare än ett totalskydd.

Sveaskog har haft i uppdrag att sälja tio procent av sitt bestånd. Ett beslut som Sverigedemokraterna stått bakom. Vi är däremot skeptiska till ytterligare försäljning av statens skogar.

För det första: Staten bör in i det längsta undvika att göra reservat av enskilda skogar. Det skadar skogsägarnas tilltro till skogspolitiken och gör långsiktig skogsskötsel svårare. Reservat bör därför göras på redan statsägd mark.

För det andra: När privat mark (i undantagsfall) behöver undantas från skogsbruk, för att rädda akut hotade arter, och skogsägaren efterfrågar ersättningsskog måste staten förfoga över skog att kunna erbjuda.

För det tredje: Innan staten kräver att privata skogsägare ska sköta skogen på ett mindre effektivt sätt, för att uppnå större miljönytta, bör staten ha utvecklat metoder för detta och kunnat visa att de fungerar. Detta gäller i synnerhet kontinuitetsskogsskötsel där avverkning sker av enstaka träd eller på mycket små ytor.

Om staten vill öka andelen sådan skötsel är det rimligt att metoderna utvecklas och visar sig fungera på statens mark.

För det fjärde: Det talas om planering på landskapsnivå av skogsbruket. Detta bör inte tillämpas på privatägda skogar.

Att länsstyrelsen ska makroplanera hur små markägare ska avverka sin skog går stick i stäv även med den mest luttrade synen på äganderätt.

Slutligen anser vi sverigedemokrater att inga förändringar av Sveaskog bör göras innan konsekvenserna av Girjasdomen blivit ordentligt utvärderade. Inte bara samer, utan även andra svenska medborgare, har rättigheter som det behöver tas hänsyn till.

Sverigedemokraterna vill att Sveaskog i första hand ska vara ett aktivt skogsbrukande företag som bidrar till förnybara produkter, till sysselsättning och företagande på landsbygden och till utveckling av brukande i kombination med hänsyn.