Det vi ser är en konsekvens av alla marknadslösningar

Kommunerna måste tillsammans arbeta för att hitta nya lösningar i en tid när det traditionella banksystemet drar sig tillbaka.

Privatkunder sköter allt mer av sina bankärenden själva, via olika digitala lösningar, skriver Lennart Gustavsson (V) , kommunstyrelsens ordförande i Malå kommun.

Privatkunder sköter allt mer av sina bankärenden själva, via olika digitala lösningar, skriver Lennart Gustavsson (V) , kommunstyrelsens ordförande i Malå kommun.

Foto: Henrik Montgomery/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-06-05 14:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem är förvånad?

I en tid när privatkunder sköter allt mer av sina bankärenden själva, via olika digitala lösningar, förstår jag trenden.

Det är en oroande utveckling som innebär att flera kommuner i närtid kan komma att stå helt utan bankservice.

Det jag ser som allvarligast är att bankerna sviker sitt uppdrag att vara verksamma med olika former av finansiering till näringslivet.

För att kunna arbeta effektivt med företagsfinansiering behövs lokalkännedom. Den försvinner i och med bankernas flykt från lands- och glesbygd. Risken är att företagsutvecklingen försvåras när bankernas lokala kompetens försvinner.

Det vi nu ser är en naturlig konsekvens av att de marknadslösningar, som kanhända fungerar i tättbebyggda områden, inte fungerar på landsbygden och i glesbygd.

Vi från kommunerna sida måste tillsammans arbeta för att hitta nya lösningar i en tid när det traditionella banksystemet drar sig tillbaka.

Sedan kan man stilla undra vad staten har för tankar.

Är det vi ser nu ytterligare ett exempel på att pratet om att hela Sverige ska leva är just bara prat.