Det vi behöver är inte skattesänkningar

”En skattesänkning kan låta bra. Mer pengar i plånboken. Men samtidigt som skatten minskar så lär priset för bussbiljetten, badhusbesöket och barnens idrottsaktivitet öka.”
”En skattesänkning kan låta bra. Mer pengar i plånboken. Men samtidigt som skatten minskar så lär priset för bussbiljetten, badhusbesöket och barnens idrottsaktivitet öka.”

Vi välkomnar att Moderaterna hjälper oss att göra det tydligt var skiljelinjen i den lokala politiken går. Socialdemokraterna vill satsa på välfärden – Moderaterna vill istället sänka skatten.

Debatt 29 januari 2024 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det förvånar lite att Moderaternas utspel har ett sådant nyhetsvärde. Möjligen att det ökar för att tidpunkten för att föreslå skattesänkningar är synnerligen illa vald.

Med vår stora inflyttning och utveckling skapas det en hel del kostnader för kommunen. Det kostar att växa. Bland annat har våra stora välfärdsnämnder socialnämnden och skolnämnderna en tuff situation då man ska kunna nå fler med utbildning, stöd, vård och omsorg. Där behövs det mer resurser.

Lyckligtvis så har kommunfullmäktige tilldelat rekordstora budgettillskott som gör att vi kan behålla vår omfattande verksamhet. Vi kan se till att det fortsatt finns vård- och omsorgsboenden, skolor och förskolor i hela kommunen. Från Lövånger, till Jörn, till Byske ska det finnas en god kommunal service och det kostar. Att då som Moderaterna föreslår sänka skatten. Att minska de resurser som kommunen har att klara de utmaningar vi står inför. Det är fel väg framåt.

Skellefteå kommun gör dessutom rekordstora investeringar. För att klara av det så lånar kommunen mer pengar än man gjort tidigare. Lyckligtvis har en klok ekonomisk hushållning sett till att det finns bra utrymme att öka kommunens lån. Detta är något som också Moderaterna ställer sig bakom. Samtidigt som man vill öka kommunens skuldsättning vill man alltså sänka skatten. Den kalkylen går inte ihop.

En skattesänkning kan låta bra. Mer pengar i plånboken. Men samtidigt som skatten minskar så lär priset för bussbiljetten, badhusbesöket och barnens idrottsaktivitet öka, eftersom kommunen hade behövt skattesänkningspengarna till dessa aktiviteter.

Medan Moderaterna fokuserar på skattesänkningar så vill vi i Socialdemokraterna se till att använda de resurser som skattepengarna ger oss till att upprätthålla vår starka kommun. En kommun som klarar av den framtid Skellefteå står inför. Vi kommer att ha råd med vår nya hamn, de skolor som behövs, förskolor, fritidsgårdar, naturområden, sporthallar, arbetsskor till kommunanställd personal och mycket annat. Saker som är bra mycket viktigare än några kronor till i plånboken. Och flest kronor till de som redan har mest i samhället, som vanligt när Moderaterna prioriterar.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa