Ibland kan det vara bra att sätta sig ner i lugn och ro och bara fundera.
Man kanske inte hittar livets mening. Men att ta några minuter för att tänka på vad som gör livet gott att leva skadar inte.
Man kan till exempel ta utgångspunkt i de tre hållbarhetsprinciperna.
Socialt
Vi människor behöver varandra. Vi måste kunna lita på och finnas till för varandra. I dessa dagar med coronavirus, inbrott, gängkriminalitet, försvunna människor och ovisshet är det viktigt att vi på olika sätt kan stötta och stödja varandra.
Ekonomiskt
Vi människor behöver kunna försörja oss. Det kan ske genom att vara anställd eller att vara företagare. Vi kan också försörja oss genom att nyttja den uppskjutna lönen som kallas pension.
Ekonomi handlar i grunden om hushållande av resurser och utgör en grund för trygghet. Att sätta likhetstecken mellan rikedom och lycka är svårt. Dessutom finns lycka i mycket mer än pengar.
Miljömässigt
Vi människor är en del av en helhet. Vi har ett ansvar att agera på ett sätt som möjliggör kommande generationers goda liv. Våra barn ärver inte jorden. Det är vi som lånar den av våra barn.
Vilka förutsättningar finns det då för att bo och verka utanför städerna – om man ser till de tre hållbarhetsprinciperna?
Låt mig ta min egen hemkommun Malå som exempel.
I Malå känner vi varandra, vi hjälps åt och vi bryr oss. I tider som kan verka otrygga kan det vara bra med ett liv som är greppbart. Storstadens anonymitet kan i Malå vara en plats där du är sedd och behövd.
I Malå kan du bo förhållandevis billigt med hög standard. Möjligheterna till försörjning är fortfarande goda. Den stora stadens höga levnadskostnader finns inte i Malå. Här är du friare att förfoga över dina resurser.
I Malå har du alltid nära till naturen. Jämför man med större städer så finns i Malå möjligheter som är unika. Vi kan ge våra barn upplevelser som de kan ta med sig in i framtiden.
I dessa tider av förändring har jag faktiskt en tro på att fler ska se de möjligheter som finns i att leva ett liv utanför staden.
Vi som valt att leva och verka i lands- och glesbygd vet vilken livskvalitet som vi har och som kan erbjudas. Dessutom ser många av våra nya invånare från andra delar av världen saker som vi inte själva tänker på.
Ska hela Sverige inte bara leva utan också utvecklas behövs en politik som inte ständigt formas utifrån stadens perspektiv. En del av de regler, lagar och satsningar som görs är måhända bra för staden men motverkar utveckling i hela landet.
En önskan skulle vara att centrala beslutsfattare kunde kompetensutvecklas vad gäller livet, möjligheterna och utmaningarna i lands- och glesbygd. Vi är många som kan ställa upp som utbildare.