Det kunde faktiskt ha blivit en väldigt bra dag

Att Centerpartiet valde att släppa fram M/KD/SD-budgeten innebär kraftiga försämringar i miljö- och klimatarbetet.

Debatt 9 december 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns bara ett parti som tar klimatet och miljön på allvar.

Det blev tydligt när Centerpartiet sa nej till en budget med historiskt stora satsningar på att skydda naturen, och samtidigt släppte fram en budget som gör utsläppen billigare.

Det blev tydligt när Socialdemokraterna sa att Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budget, som slaktar miljöpolitiken, bara innebär ”smärre justeringar”.

Miljöpartiet har suttit i regeringen för att få igenom en politik som kan klara klimatutmaningen. Nu när S-regeringen tvingas regera på en budget som ökar utsläppen var valet enkelt. Vi lämnar.

Sverige kunde ha fått en budget med rekordstora satsningar på miljön, klimatet och landsbygden.

I stället valde Centerpartiet att släppa fram M/KD/SD-budgeten. Ett agerande som är svårt att förstå, särskilt när partiet säger sig värna miljön, klimatet och landsbygden.

Att Centerpartiet valde att släppa fram M/KD/SD-budgeten innebär kraftiga försämringar i miljö- och klimatarbetet. Det rimmar illa med ett parti som tidigare velat kalla sig grönt.

I M/KD/SD-budgeten finns inte ett öre till att ersätta skogsägare som vill skydda sin skog. I stället läggs samma summa på att göra utsläppen billigare genom att sänka bensinskatten.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill göra skattesänkningar på 2,4 miljarder kronor för att kunna sänka bensinpriset med 50 öre/liter. På en tank blir det cirka 25 kronor.

2,4 miljarder kronor är mycket i felriktade ekonomiska incitament, stimulanser som motarbetar klimatomställningen.

På lands- och i glesbygd, där många är beroende av bil, behöver vi riktade satsningar. Satsningar som stöttar människor att bli av med oljeberoendet.

Slutligen vill Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna införa ett nytt jobbskatteavdrag som innebär att enbart de som arbetar får lägre skatt.

Personer som är sjuka eller har en funktionsnedsättning, och får ersättning, ska däremot tvingas betala högre skatt.

Vårt förslag skulle minska de ekonomiska klyftorna. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ökar dem.

Det kunde ha blivit en bra dag. Nu blev det inte så. M/KD/SD-budgeten innebär stora försämringar för miljön, klimatet och för social rättvisa. Det kan vi inte stå för. Därför lämnade vi regeringen.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa