Det krävs en ny kraft att leda Västerbotten

De sedan länge långa vårdköerna har växt ytterligare. Det krävs en plan för en köfri vård.

Region Västerbotten behöver planera för ett på flera plan växande Skellefteå. Dels genom regionala utvecklingsinsatser, dels genom att stärka sjukvården, skriver bland andra Andreas Löwenhöök (M), ledamot i regionfullmäktige, Region Västerbotten.

Region Västerbotten behöver planera för ett på flera plan växande Skellefteå. Dels genom regionala utvecklingsinsatser, dels genom att stärka sjukvården, skriver bland andra Andreas Löwenhöök (M), ledamot i regionfullmäktige, Region Västerbotten.

Foto: Gabriella Bandling/Region Västerbotten

Debatt2021-06-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det behövs en ny kraft som kan axla ansvaret för de utmaningar och möjligheter som finns för sjukvården och den regionala utvecklingen i Västerbotten. Inte minst efter coronapandemin.

Vi ser på de kommande åren med optimism, men också med en medvetenhet om de utmaningar som väntar. Pandemin har inneburit en enorm press på sjukvården för att säkerställa att de med störst medicinska behov fått vård.

Samtidigt kan vi moderater konstatera att de sedan länge långa vårdköerna växt ytterligare. Det krävs en plan för en köfri vård.

För att det ska bli verklighet krävs en bättre fungerande personalpolitik. Vårdens medarbetare har slitit under pandemin. Det behövs visas väsentligt större uppskattning för deras insatser.

Det behövs kraftiga lönesatsningar, fler karriärvägar och bättre möjligheter till vidareutbildning. Sammantaget vill vi moderater tillföra 244 miljoner kronor för en bättre personalpolitik.

Region Västerbotten behöver planera för ett på flera plan växande Skellefteå. Dels genom regionala utvecklingsinsatser, dels genom att stärka sjukvården.

Inom primärvården avsätter vi medel för en ny hälsocentral på lasarettsområdet. Vi vill ta bort de byråkratiska hinder som försvårar etableringen av privata hälsocentralsalternativ. Vi värnar också Skellefteå lasarett, och dess funktionssätt som akutsjukhus, genom att till exempel satsa på ambulanssjukvården, tillsätta en lokal sjukhuschef och ta fram en målbild för lasarettets utveckling.

Alla dessa satsningar behöver självklart finansiering. Inte minst mot bakgrund av regionens stora strukturella underskott på mellan 220 och 280 miljoner kronor, och att den rödgröna majoriteten tänker minska antalet anställda med 400 personer.

Därför krävs en rad olika åtgärder. Det behövs en kraftig minskning av den icke vårdnära administrationen, ekonomiska effekter av omställningen mot mer kostnadseffektiv nära vård, förbättrade vårdflöden på sjukhusen, minskade kostnader för hyrpersonal samt ökade patient- och tandvårdsavgifter.

Sammantaget medför de kostnadsreducerande åtgärderna på runt 200 miljoner kronor ett stort första steg mot en ekonomi i balans.

Västerbotten har många fantastiska möjligheter att ta vara på och när man väl får vård så är det ofta vård av riktig hög kvalitet. Men vi har även många problem som behöver lösas med en ny politik. Det finns en optimism inför detta.