Hembygdsrörelsen är bra exempel på ideell verksamhet. När Västerbottens läns hembygdsförbund fick in den årliga rapporten från föreningarna, om ideella insatser, så kunde vi i styrelsen konstatera att de 62 föreningarna med 5 400 medlemmar hade gjort ideella insatser motsvarande 11,3 miljoner kronor och då utifrån en beräkning av 310 kronor/timme.
Tänk om kommunerna skulle söka medel från staten eller Region Västerbotten motsvarande denna summa? Vilket svar skulle de få?
Det ”ideella folket” vårdar och sköter hus och föremål, ”bjuder” på förtäring till lågpris, vårdar miljön. Dokumenterar bygdens historia och berättar om den. Vid vård av hus och föremål står de även ofta förutom arbetsinsatsen även för redskap och materiel.
Om hembygdsrörelsen vore ett företag med 62 butiker och 5 400 anställda så vore det ett storföretag i länet och bli uppmärksammat. Nog vore det ändå värt att visa uppskattning. Förslag: bjud in föreningarna till en årlig fest för att framföra ett tack till dessa ideella människor.
Kommunerna skulle även kunna ta in uppgifter om antalet ideella timmar och redovisa det i sitt bokslut, som bevis på vilka frivilliga resurser man har. Folkrörelserna är en tillgång och många av dem har unika kompetenser. Man kan nyttja dem i stället för dyra ”konsulter”.
De har levt i bygden och känner den väl. Demokrati handlar om att människor känner sig delaktiga och behövda. Varför inte ta reda på vilka dolda tillgångar man har hos föreningar.
Många är pensionärer med lång livserfarenhet. De har skaffat sig en kunskap och kompetens, som är av hög hållbar kvalitet. Vi som sitter i styrelsen för Västerbottens läns hembygd vill med detta debattinlägg tacka alla de som har visat att de vill arbeta för kulturarvet och då även för de viktiga miljöfrågorna. Vi känner oss stolta över det ”Ideella folket” som i handling lever upp till de ideal som är viktiga i vårt samhälle.
Hembygdsrörelsen har visionen ”Levande hembygd öppen för alla” och det visar våra medlemmar att man vill verka för. Du som vill hjälpa oss – bli medlem i din lokala förening. Du kommer att känna dig behövd och delaktig. Är du ung så kan du lära av de äldre.
Hembygdsrörelsen vill vårda kulturarvet och då föra över kunskap och erfarenheter till de unga som ska ta ansvar för det som de äldre byggt upp under lång tid. Är du nyinflyttad – kan du lära känna din nya hembygd genom hembygdsrörelsen. Sverige har en kultur som har fått en mångfald genom dig som kommit från annat land.
Vi vill genom projektet ”Sevärd–Hörvärd–Smakvärd hembygd” göra mångfalden känd. Det gör vi tillsammans.