Det går att fira 1 maj på andra sätt än de vanliga

Känslan av gemenskap i ett demonstrationståg går inte att ersätta. Men det går att fira dagen trots att vi inte kan ses fysiskt.

Känslan av gemenskap i ett demonstrationståg går inte att ersätta, skriver bland andra Malin Andersson, ordförande för LO-facken i Skellefteå.

Känslan av gemenskap i ett demonstrationståg går inte att ersätta, skriver bland andra Malin Andersson, ordförande för LO-facken i Skellefteå.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-04-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I över 120 år har LO kämpat för att vanligt folk ska få ett bättre liv, både på arbetsplatsen och privat.

På 1 maj har arbetarrörelsen demonstrerat för att lyfta fram våra krav. Ett tydligt sätt att visa att vi är många som tycker lika.

Känslan av gemenskap i ett demonstrationståg går inte att ersätta. Men det går att fira dagen trots att vi inte kan ses fysiskt på grund av coronapandemin. Lyssna på förstamajtalarnas sändningar på sociala medier. Skriv ett inlägg på Facebook.

Historiskt sett har vi drivit igenom sådant som rätten till semester, inflytande på arbetsplatsen och a-kassa. I dag strider vi för bättre arbetsmiljö, rätten till heltid och att avskaffa otrygga anställningar.

Visst lever vi i ett annat samhälle i dag än 1 maj 1886 när det anordnades ett fredligt protestmöte i Chicago där strejkande arbetare besköts av polis. Den amerikanska arbetarrörelsens kongressbeslut, att driva kravet på åtta timmars arbetsdag, låg till grund för protesterna.

Fyra år senare, den 1 maj 1890, arrangerades den första svenska demonstrationen med syftet att få de styrande att erkänna arbetarklassens rättigheter.

Kraven är inte desamma i dag. Men kampen för ett tryggare samhälle upphör aldrig. Det finns alltid sådant som kan förbättras.

Arbetsgivarorganisationerna, med högerpartierna i ryggen, kommer alltid att vilja köpa arbetskraft billigare och med lägre omkostnader.

Facket finns där som en motvikt, för att förhindra att anställda blir utnyttjade.

I Sverige rear vi inte ut människor, alla ska ha en lön som det går att leva på och tryggheten att veta när man jobbar nästa arbetspass. För att driva igenom våra krav måste vi vara många, vi måste synas och vi måste höras.

Pausa inte 1 maj för att vi inte kan gå i ett traditionellt demonstrationståg. Under pandemin är det ännu viktigare att visa solidaritet.

Vi gör det tillsammans, men på alternativa sätt.

Tillsammans höjer vi våra röster och skapar en trygg välfärd för alla i Sverige.