Det finns inget artutdöende i svenska skogar

Skogsdebatten rasar just nu och många av oss skogsägare, skogsentreprenörer, sågverksarbetare och andra som lever i och med skogen varje dag känner oss överrumplade av märkliga påståenden om våra skogar.

”Att vi måste ha ett hållbart samhälle, minska slit och släng och gå mot en cirkulär ekonomi är saker vi är helt eniga om”, skriver bland andra Lotta Folkesson, ordförande LRF Västerbotten i debattartikeln.

”Att vi måste ha ett hållbart samhälle, minska slit och släng och gå mot en cirkulär ekonomi är saker vi är helt eniga om”, skriver bland andra Lotta Folkesson, ordförande LRF Västerbotten i debattartikeln.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-08-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi får höra att vi odlar plantager, att ”naturskogar” avverkas, att skogens arter dör och att vi som lever med skog – och många av oss bor ju praktiskt taget i skogen – blir så förvånade av detta att vi nästan inte vet vad vi ska säga.

För en sak vet vi och det är att de inte stämmer. Det finns inget artutdöende i svenska skogar och vi odlar inga plantager – gå ut i skogen själva och titta. Men om skogsdebatten just nu kan upplevas som ett mörker och en attack mot oss som arbetar med skogen, så finns det en aspekt som medierna hittills har missat.

Det är att attackerna nästan alltid levereras utifrån, från personer från helt andra delar av Sverige och även från andra länder, från organisationer med stora kontor i Bryssel, från aktivister som aldrig bott på landsbygden och aldrig i norra Sverige.

Kanske de inte ens förstår att det är helt vanliga människor på landsbygden som drabbas när de försöker förtala svenskt skogsbruk och till och med försöker stoppa helt lagliga avverkningar?

Med detta sagt finns en annan bild och det är att vi regionalt i norra Sverige, i Norrbotten och Västerbotten, faktiskt har enats i god anda med regionala representanter för miljöföreningar och flera andra parter om våra regionala skogsprogram som antogs 2020.

Så här inleds Västerbottens skogsprogram:

”Västerbotten är ett av Sveriges främsta skogslän. I vårt stora län har skogen i alla tider varit en källa till levebröd och överlevnad – så också idag. Här finns en lång tradition, stor kunskap och en stark känsla för skogen.”

Så här inleds Norrbottens skogsprogram:

”Norrbotten är Sveriges största skogslän. Skogen skapar arbetstillfällen och utveckling och bidrar därigenom till förutsättningar att leva och verka på landsbygden. Skogen är även viktig för den biologiska mångfalden och för rennäringen, för att begränsa klimatförändringarna på olika sätt och för att den hjälper Norrbotten att bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen.”

Det är vad det handlar om: hållbar produktion, försörjning för landsbygden, växande träd som tar upp växthusgas, biobaserad ekonomi och övergång till förnybara material som trä och andra växtmaterial som finns i ett kretslopp. Att vi måste ha ett hållbart samhälle, minska slit och släng och gå mot en cirkulär ekonomi är saker vi är helt eniga om.

De flesta som är emot skogsbruk och som hörs mest är ett fåtal aktivister från ekonomiskt och politiskt starka miljöföreningar, ofta från helt annan ort, som utövar inflytande vid sidan av demokratin.