Det dricks och spelas alldeles för mycket

Myndigheter och lagstiftare behöver vidta åtgärder för att begränsa tillgången på beroendeprodukter och marknadsföringen av dessa.

Alkoholen orsakarvarje år  över tre miljoner dödsfall.

Alkoholen orsakarvarje år över tre miljoner dödsfall.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2020-06-10 10:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige finns över 320 000 barn som redan innan coronapandemin for illa av sina föräldrars alkoholkonsumtion.

Nu när krisen leder till ökat drickande, spelande och troligtvis även ökat bruk av andra droger, riskerar vi en eskalerande situation för dessa barn.

Konsekvenserna som detta för med sig för barnen kommer att orsaka stort lidande. De kommer att vara avsevärt mycket svårare att reparera än de ekonomiska konsekvenser som redan är hotande.

Vi vet att kriser riskerar att leda till en ökad konsumtion av beroendeskapande produkter. Denna kris tycks följa samma mönster. Systembolagets försäljning har ökat med tio procent och spelbolagen fortsätter sin aggressiva marknadsföring.

Sedan lång tid tillbaka består reklampauserna i tv nästan uteslutande av reklam för alkohol, spel samt lån av pengar. Produkter som orsakar beroende och stort mänskligt lidande.

Denna reklam är även omfattande i såväl sociala medier som i tidningar och i det offentliga rummet.

Den pandemi som vi befinner oss i har i skrivande stund orsakat drygt 400 000 dödsfall i världen, och förtjänas att tas på största allvar. Alkoholen orsakar dock över tre miljoner dödsfall i världen varje år.

På vilket allvar tar vi dessa siffror?

Blå Bandet är en folkrörelse för hälsa som arbetar för ett tryggt samhälle fritt från alkohol och andra droger.

Vi anser att myndigheter och lagstiftare snarast behöver vidta åtgärder för att begränsa tillgången på beroendeprodukter och marknadsföringen av dessa. Särskilt med omtanke om våra barn och ungdomar.