Bryt bilberoendet på landsbygderna

Klimatutsläppen ökar från alla vägtransporter.
Naturskyddsföreningen anser att politiken borde göra mer för att ändra på utveklingen.
– Utsläppen måste ner och omställningen behöver vara rättvis, skriver Robert Lindström. 

Burträskvägen är en av många större vägar i Skellefteå kommun.

Burträskvägen är en av många större vägar i Skellefteå kommun.

Foto: Yvonne Rönngren

Debatt2025-04-07 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mitt i klimatkrisen ökar utsläppen från transporterna. De står för en tredjedel av Sveriges utsläpp, och vägtrafiken står för över 90 procent av transportutsläppen. Nu måste människor på landsbygden få stöd för att kunna minska sitt beroende av bilen och för att skapa en rättvis klimatomställning av trafiken som leder till en levande landsbygd. 

Bilen är oumbärlig för många människor som bor på landsbygden. Men samtidigt som vägtrafiken med fossila bensin- och dieselbilar leder till utsläpp av växthusgaser orsakar trafiken också en rad andra problem. Det handlar om till exempel buller, utsläpp av hälsoskadliga partiklar och ineffektiv markanvändning. Dessa problem har störst konsekvenser i tätbefolkade områden, men även på landsbygden måste vi ha ett hållbart transportsystem som inte skadar vår hälsa eller natur.

Trots alla problem med biltrafiken har Tidöpartierna fattat beslut efter beslut som cementerar svenskarnas djupa bilberoende. Regeringen har bland annat sänkt skatten för bensin och diesel för alla, sänkt reduktionsplikten och minskat stödet till Klimatklivet. Dessutom vill regeringen satsa mer pengar på bilvägar än på järnvägar. Naturskyddsföreningen vill att regeringen: 

  • Sluta sänka drivmedelsskatter och i stället se till att människor har råd att transportera sig på landsbygden, oavsett hur, framför allt genom ett avståndbaserat reseavdrag och ett ekonomiskt transportstöd.
  • Inför en differentierad vägskatt, där vägtrafiken betalar utifrån fordonets miljöpåverkan och samhällskostnader, vilket gör att det kostar mindre att köra på landsbygden än i stan.
  • Flytta investeringar från att bygga nya motorvägar och motortrafikleder till att bygga ut och underhålla järnvägen. Exempelvis genom att återöppna och utveckla tågstationer i mindre orter och utöka trafiken dit.
  • Införa statliga satsningar på gång-, cykel- och kollektivtrafik så att det blir mer säkert, prisvärt och effektivt att transportera sig hållbart.
  • Förbättra tillgången till samhällsservice på landsbygden och göra nyttorna med ett transporteffektivt samhälle tillgängliga för landsbygden. Exempelvis behöver regeringen utveckla möjligheterna till samåkning, delade grannskapskontor och obemannade butiker.

Klimatkrisen kan inte vänta. Utsläppen från trafiken måste ner. Men omställningen måste ske rättvist, så att de som har svårt att byta transportslag får stöd för att minska sitt beroende av bilen när det är möjligt.