Det blir inga homo-klasser i Skellefteå

I veckan firar vi Pride i Skellefteå. Den politiska majoriteten i Skellefteå står bakom principen om alla människors lika värde och med det sagt så vill vi progressivt framåt.

"I Västerpartiet och Socialdemorkaternas Skellefteå ska hela den kommunala verksamheten välkomna alla medborgare, oavsett sexuell läggning."

"I Västerpartiet och Socialdemorkaternas Skellefteå ska hela den kommunala verksamheten välkomna alla medborgare, oavsett sexuell läggning."

Foto: Stina Stjernkvist

Debatt2023-02-15 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi behöver flytta fram positionen om ett mer inkluderande samhälle för alla. Sverigedemokraternas regering har med bakgrund i partiets tidigare uttalanden och förslag inom HBTQI området leder till vår slutsats att vi inte lär se några större framsteg inom HBTQI området. Skulle det mot förmodan ske så skulle vi självklart välkomna det. Vi hoppas att det finns kvar en och annan liberal kraft i Åkessons regering. 

I lokalpolitiken på de platser där regeringsunderlagets största parti, Sverigedemokraterna vann mark förra mandatperioden såg man till att förbjuda hissandet av prideflaggor på till exempel skolor och vi kan inte se något annat skäl än att man vill förminska värdet av HBTQI-gruppen. Det är sorgligt. Den högerkonservativa diskursen verkar mer handlar mer om den klassiska kärnfamiljen och den så kallade fria viljan. Förloraren är hela samhället och människors frihet.

Lokalt i Skellefteå ville Liberalerna införa en särskild avdelning på ett vård- och omsorgsboende för HBTQI-personer. Självklart avslogs den här motionen i kommunfullmäktige. Vi tycker det är obehagligt att Liberalerna först kampanjar för att ett högerkonservativt parti ska få makten över Sverige och sedan fullt ut driver frågan att icke-heteros ska finnas på en särskild avdelning på ett äldreboende. En möjlighet hävdade företrädare för Liberalerna. När vi påpekar det orimliga med förslaget så svarar partiet med partinamnet Liberalerna helt oförestående för hur detta kan uppfattas.

I Västerpartiet och Socialdemorkaternas Skellefteå ska hela den kommunala verksamheten välkomna alla medborgare, oavsett sexuell läggning. Vi sa därför nej till Liberalernas förslag och kan meddela för den som undrar att vi inte heller kommer införa till exempel skolklasser för icke-heteros. Vi kommer däremot jobba stenhårt för att slå hål på fördomar, verka för en inkluderande kommun och sprida kunskap för ett öppnare och mer tolerant Skellefteå. Det är vårt Skellefteå redo för!