Det behövs långsiktighet inom äldreomsorgen

För att få till ett statuslyft måste det skapa mer attraktiva arbetsplatser där medarbetarna trivs och vill stanna.

Den kris som under en längre tid pågått inom äldreomsorgen måste få ett stopp, skriver bland andra Annette Sandgren, distriktsordförande SKPF Pensionärerna i Västerbotten.

Den kris som under en längre tid pågått inom äldreomsorgen måste få ett stopp, skriver bland andra Annette Sandgren, distriktsordförande SKPF Pensionärerna i Västerbotten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2021-05-02 12:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SKPF Pensionärerna vill att förslaget om en fast omsorgskontakt omgående ska bli verklighet.

Inte om nio år som regeringens utredare föreslår.

Passa samtidigt på att kommunalisera hemsjukvården för att skapa en bättre sammanhållen vård och omsorg för äldre.

Den kris som under en längre tid pågått inom äldreomsorgen måste få ett stopp.

Coronapandemin är ett talande exempel på vad som händer när det brister i organisation, i kunskap och inte minst i kontinuitet inom äldreomsorgen. Den negativa utvecklingen har pågått under lång tid. Det är hög tid att ta situationen på allvar.

Syftet med det så kallade kontaktmannaskapet är att erbjuda äldre med hemtjänst en fast omsorgskontakt. På så sätt blir det möjligt att stärka behovet av samordning, kontinuitet, trygghet och individanpassad omsorg.

Därför menar vi i SKPF Pensionärerna att den fasta omsorgskontakten ska vara undersköterska.

Givetvis kommer en fast omsorgskontakt inte per automatik att leda till exempelvis högre personalkontinuitet.

För att få till ett riktigt statuslyft för hemtjänsten behöver politiker och arbetsgivare skapa mer attraktiva arbetsplatser där medarbetarna trivs, vill stanna och utveckla sin kompetens.

Kontaktmannaskapet måste vara långsiktigt och skapa trygghet. Det får inte skapa osäkerhet hos brukaren med ständigt nya personer som ska vara kontaktperson.

De personer som tar på sig ett kontaktmannaskap ska vara säkra och trygga för att kunna, vilja och våga utöva sitt uppdrag till fullo och vara det stöd som är syftet.

I grund och botten handlar det om att skapa tilltro till professionerna och ge möjligheter till frihet i den egna livssituationen. Inte förvaring och förtvivlan hos de äldre och de nära anhöriga.